Edició 2977 | diumenge 17 de desembre de 2017 | Any XII
  Cercador     
En portada Informació Societat Cultura Esports Camp Hemeroteca Opinió Reportatges Cambrils.tv Agenda
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
  JOVENTUT - CAP D'ANY JOVE  
Ajuntament de Cambrils [+]

REPORTATGE | abril '2005 | 12681 lectures |
LA CARLANIA

La Carlania, un llegat excepcional per conèixer

Damunt la vila es localitza la partida de la Carlania, un nom que ja només coneixen els més vells. Enmig d’un camp d’ametllers, les runes d’un antic casalot generen una fascinació inusual. Poden tenir aquestes restes alguna relació amb l’antiga Castlania de Cambrils? En tot cas, ens trobem davant d’una de les herències més antigues del municipi, una autèntica joia històrica.

Text Manel Tarés  Fotografia Arxiu Ramon Ortiga | Manel Tarés

Les restes de la Carlania a la dècada dels 30 del segle xx visitades pels senyors Núñez i Florit, de Cambrils

Què era la Castlania?

La castlania era una institució medieval que tenia el seu origen en el territori d’un castell. Arran de l’ocupació de la zona del Camp de Tarragona promoguda pel comte de Barcelona i l’arquebisbe de Tarragona, es realitzaren diverses donacions del lloc de Cambrils, la primera coneguda l’any 1152. Aquests actes suposaven l’establiment d’un seguit d’avantatges a gent de fora per tal de facilitar la repoblació d’aquestes terres. Segons afirma l’historiador Carles Maristany, que va investigar l’època medieval de la vila, en tota la documentació que fa referència a Cambrils es considera el moment d’inici de la Castlania la carta atorgada pel comte Alfons I al cavaller Berenguer de Cambrils el gener de 1185, en què aquest es compromet a bastir-hi un castell. Això no significa que durant la trentena d’anys que separen els dos documents el territori cambrilenc restés deshabitat.La Carlania en una altra fotografia dels anys 30 del segle XX
Al contrari, hem de situar-nos en una època de migracions i d’arribada de colons cristians que s’assentarien sobre aquestes terres, a Cambrils, els Arcs, Botarell, Riudoms, Alforja o Reus. La dinàmica feudal definiria durant aquesta època una complexa estructura de dominis i drets senyorials. La Castlania de Cambrils en fou un element més, un territori feudal depenent del comte de Barcelona, i el castlà es definia mitjançant una relació de vassallatge vers el seu senyor. Segons ens diu Maristany, el castlà cambrilenc posseïa terres en franc alou, és a dir, lliures de càrregues i drets senyorials. Els seus privilegis no quedaven massa ben definits i sovint entraven en conflicte amb els del monarca, representat pel batlle. El batlle exercia les funcions de justícia, control de l’administració local i cobrament d’impostos (aquest dret s’acostumava a arrendar), i presidia els consells generals (equivalents als actuals plens de l’ajuntament). Per això, durant el període de 1350 a 1375, segons el mateix Maristany, el rei Pere III revisà els drets de la Castlania cambrilenca, que consistien sobretot en el cobrament d’imposicions i penes, el dret a la quarta part de la lleuda (un impost que gravava el trànsit de les mercaderies al seu pas pel terme), dels forns de coure pa i d’altres rendes reials. Un altre dels privilegis del castlà era el de tenir una porta a casa seva que sortia directament a la muralla. Al segle XV trobem, a més, que el castlà exercia la jurisdicció civil i criminal de Cambrils.

Arran de la donació del terme de Cambrils al comte de Cardona i Prades realitzada pel rei Joan II a últims de gener de 1472, la titularitat de la Castlania es transfereix al nou amo del territori i es passa a anomenar “baronia de Cambrils”. Aquest atorgament s’esdevingué a les darreries de la guerra civil catalana, que havia començat deu anys abans, en la qual la població de Cambrils es col·locà en el bàndol dels revoltats contra el rei. Durant el segle següent, els cambrilencs s’enfrontarien aferrissadament contra el govern de la casa de Cardona i es viuria un període molt mogut de la història local. Només cal recordar el desplaçament a Barcelona de més de dos-cents vilatans cambrilencs l’any 1520 per tal de denunciar les vexacions del duc de Cardona, el senyor més important del país. Malgrat tot, la jurisdicció reial no fou recuperada fins a mitjan 1587 i la institució de la Castlania fou restaurada, cosa que endeutà fortament la vila.


Aspecte de les restes de la Carlania l'abril de 2005
Ja feia temps que la raó de ser primera de la Castlania s’havia perdut. Passats vora cinc segles, aquesta institució havia restat en un dret senyorial força rentable. Després del retorn de Cambrils al domini del rei, la Castlania va entrar en un període de crisi i els drets i privilegis de què gaudia van quedar retallats. La titularitat de la Castlania va ser adquirida per diverses famílies absentistes, fins que el darrer castlà de Cambrils, Francesc de Montserrat, la va vendre a la vila. D’aquesta manera, la població s’allibera d’aquest poder intermedi. El 25 de maig de 1653 es clou, doncs, l’existència d’aquesta institució d’origen medieval que havia compartit la senyoria del terme juntament amb la del rei o la de l’arquebisbe, segons les èpoques. En aquell any el país sortia d’una llarga guerra que l’esgotà i que, a la nostra població, adquirí el seu punt àlgid i dramàtic durant el cruent setge de 1640.


Què en resta de la Castlania?
Per la preservació de la memòria històrica de la Carlania
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT


EXPRESSA LA TEVA OPINIÓ ! 1 comentari rebut

La foto no és actualitzada, els arbres no hi son.
un observador | Contestar aquest comentari! | 7/12/2009 - 21:28

 PUBLICITAT  PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT
aaaa
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
a
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT

ALTRES REPORTATGES

q
revista cambrils


Associació Cultural REVISTA CAMBRILS
C/Sant Placid, 7 (baixos) | 977 79 43 43

revistacambrils@revistacambrils.cat
43850 Cambrils (Tarragona)
© Tots els drets reservats 1996, 2017

 
OJD Interactiva:
 
Membre de:
 
   
Associat a l'àrea digital
Membre de:
acpg

Amb el suport de: