Edició 2977 | diumenge 17 de desembre de 2017 | Any XII
  Cercador     
En portada Informació Societat Cultura Esports Camp Hemeroteca Opinió Reportatges Cambrils.tv Agenda
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
  RECAPTACIÓ. IMPOST ACTIVITATS ECONÒMIQUES  
Ajuntament de Cambrils [+]

INFORMACIÓ GENERAL | dimecres 27 gener '10 | 12:50 | 2889 lectures |
PLE ORDINARI

La contractació d'una pòlissa de crèdit de 10,5 milions d'euros encén la polèmica al ple

Text Berta Ruiz  Fotografia Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la sessió plenària d'ahir al vespre

El punt de l'ordre del dia que va portar més debat a la sessió plenària d'ahir va ser el referent a la contractació d'una pòlissa de crèdit per part de l'Ajuntament de Cambrils per valor de 10,5 o 10,9 milions d'euros, segons va exposar ahir la regidora d'Hisenda, Anna Peláez. La xifra exacta no ha quedat gaire clara, ja que en la roda de premsa prèvia al ple es parlava de 10,5 milions d'euros, que era la xifra que hi posava a l'ordre del dia. L'oposició també es va referir a aquesta mateixa xifra de 10,5 però la regidora d'Hisenda, en la seva intervenció, va parlar, cada vegada, de 10,9 milions d'euros. 

Anna Peláez: "És una mesura de prudència"

En aquest punt, la regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica –Anna Peláez– va explicar que se sol·licita aquesta pòlissa de crèdit per "previsibles necessitats puntuals de tresoreria". Segons va dir Peláez, "existeix un desfasament entre els pagaments que té l'Ajuntament –al llarg de l'any– i els cobraments que es realitzen en moments puntuals, com és el cas dels cobraments dels padrons en el mes d'agost. Tenim una situació en la que els ingressos han baixat i per tant els romanents de liquiditat han estat absorbits. Aquesta és una mesura de prudència per atendre tots els pagaments amb els proveïdors i fer-los efectius abans del seu venciment". Els motius de la concertació d'aquest volum de diners, segons Peláez, es deuen a que, "actualment no és possible preveure la xifra exacta ni el moment en què es necessitaran els diners i amb aquesta pòlissa de crèdit només es pagaran els interessos de les quantitats que es necessitin. La situació financera actual és molt incerta i per tant, és difícil accedir al crèdit".

Després d'aquesta intervenció, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va comentar que, "celebrem que sigui una pòlissa de crèdit, perquè només es pagaran els interessos del que es faci ús. Creiem que això és una falta de previsió, però també entenem la situació actual". En la votació, el grup de la PLIC es va abstenir, segons van dir, "per responsabilitat política i perquè si hi ha un desfasament, els treballadors i els proveïdors han de seguir cobrant", tot i que en un principi tenia previst votar en contra.

Carme Cros: "Aquesta és la crònica d'una mort anunciada"

Posteriorment, amb la primera intervenció de la portaveu del PP –Carme Cros– es va encendre un irat i vehement debat entre aquesta regidora i l'alcalde, Robert Benaiges. Per encetar el seu discurs, Cros va dir que: "aquesta és la crònica d'una mort anunciada", i va seguir dient que "aquest és un pressupost inviable, amb una estimació temerària dels ingressos i una previsió molt surrealista". Carme Cros va criticar que l'Ajuntament de Cambrils sol·liciti aquesta operació de tresoreria, tot afirmant que "ara s'ha evaporat tot el romanent de tresoreria. La caixa està buida i amb un endeutament al màxim legal permès".

Carme Cros: "Hem tingut molts anys de vaques grosses, durant els quals s'han ingressat moltes fortunes. On està el capital? On està el romanent de tresoreria?"

La regidora popular va insistir en diverses ocasions de la "falta de previsió de l'equip de govern" i de limitar-se a pujar els impostos dels ciutadans. "Hem tingut molts anys de vaques grosses i llargues, durant els quals s'han ingressat moltes fortunes. On està el capital? On està el romanent de tresoreria del qual se'n vanagloriaven. Ens preocupa molt la deriva d'aquest govern i la crisi els hi està passant factura!". Seguint amb el seu discurs, Cros va criticar durament el malbaratament de l'actual equip de govern en molts equipaments "desproporcionats" com l'Auditori o el pressupost anual de la Televisió de Cambrils. Sobre aquest darrer aspecte va remarcar que "havia de liderar un consorci de pobles, els quals s'han desvinculat i Cambrils ha d'assumir el cost en solitari de tota la televisió".

Robert Benaiges: "Vostès són el partit de l'Apocalipsi"

Després d'aquest discurs es va generar un intens debat. L'alcalde –Robert Benaiges– va contestar a Carme Cros afirmant que "vostès són el partit de l'Apocalipsi. Un partit que només llança missatges negatius, un partit que ratlla l'extrema dreta, amb l'únic objectiu d'enfonsar el seu rival polític. L'any 2009 ha estat un any molt difícil i complicat, però ara estem al 2010 i estem vius, ben vius!". Benaiges també va retreure-li repetidament que el seu partit no té cap alternativa i que el missatge del PP no té res a veure amb la realitat que viu Cambrils.

Sobre la pregunta de Carme Cros referint-se als "capitals ingressats" en els darrers anys, Benaiges va demanar-li que fos clara en les seves afirmacions. "El capital de l'alienació de terrenys ha anat a parar als centres escolars, a l'hospital, a la millora dels serveis i a molts projectes més. Però vostès són el partit de la por, i del "no" a tot. En el seu torn de rèplica, Cros va recordar-li a Benaiges que en les darreres eleccions, els que van utilitzar el missatge de la por, "van ser vostès! amb el seu missatge de si no ens voten ells tornen".

En relació a la contractació d'aquesta pòlissa de crèdit, Carme Cros va apuntar que des de l'any 1992, mai s'havia sol·licitat una operació d'aquestes característiques. "La bonança econòmica va portar molts diners, i ara no tenen res! No és greu no tenir aquesta previsió? Si hem d'esperar als ingressos de l'agost, vol dir que ara no tenim res per eixugar".

Robert Benaiges: "És una pòlissa adequada per mantenir una precaució i una major tranquil·litat, però estic segur que no farà falta".

En una nova intervenció de Robert Benaiges, en la qual va demanar disculpes per la seva vehemència inicial, va afirmar que ell no era partidari d'aquesta pòlissa de crèdit, però "és adequada per mantenir una precaució i major tranquil·litat, però estic segur que no farà falta". Posteriorment, Carme Cros també va disculpar-se pel seu to inicial, però va tornar a insistir que "entenem el sentit de la pòlissa, però hem arribat a aquesta situació per una mala gestió econòmica dels darrers anys".

Mercè Dalmau: "L'any 2007 el romanent de tresoreria era de 7 milions d'euros, i ara està a 0"

En la mateixa línia que el PP, Mercè Dalmau va criticar "l'actual inexistència de liquiditat". Segons la portaveu de CiU, "ho hem anat advertint any rere any. Estem en contra de les actuacions econòmiques irreals i no realitzables. L'any 2007 hi havia un romanent de tresoreria de 7 milions d'euros, ara està a 0. Això és fruit d'una mala gestió i planificació, perquè es pressuposten ingressos per sobre de la realitat".

Segons CiU: 24.000 euros per demanar la pòlissa i uns 290.000 euros en interessos si es fes efectiva en la seva totalitat

Dalmau també va apuntar que l'any 2003, l'Ajuntament tenia un deute de 22 milions d'euros i ara, aquest deute està en 43 milions d'euros. A banda, la regidora de CiU va assenyalar que només per demanar la contractació d'aquesta pòlissa s'hauran de pagar uns 24.000 euros, mentre que en cas que s'utilitzin els 10,5 milions d'euros, s'haurien de pagar uns 290.000 euros d'interessos. Un import, que segons va comentar, no està inclòs en el pressupost per al 2010. En cas que només es fes efectiva una part de la pòlissa, els interessos a pagar serien proporcionals.

 PUBLICITAT
 PUBLICITAT
 PUBLICITAT


EXPRESSA LA TEVA OPINIÓ ! 22 comentaris rebuts

Bona feina Sra Cross, Bona feina feta.
Ex-alumne | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 13:45
Pastaaaaaaaa para repartir, donde me puedo apuntar??
Ciudadano | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 14:32
Es una verguenza que tengamos que estar de la forma que estamos, pero vueno tenemos lo que nos merecemos, la politica actual no es austera, en lugar de congelarse los sueldos lo que hacen es subir los impuestos, cosa que el Sr. Benaiges dijo que no los iba a subir, con esto quiero decir que mientra el pueblo siga llenado las arcas de los señores regidores. El problema es que todos somos unos gilipollas con perdon de la palabra, ya que todos hablamos por lo bajini pero no actuamos, a esto se le llama "DEJARSE ESPRIMIR", y en cuanto a la emigración, solo tengo que comentar que nos estamos volviendo unos racistas con este tema, y yo soy el primero y no mes escondo ya que actualmente tal y como esta la cosa es preferible ayudar al emigrante (Moro, Negro y demas) ante que a las personas necesitadas que son del pueblo, ANTES ARREGLA TU CASA Y SI SOBRA ALGO AYUDA.
Digo esto porque seguro que hay mucha gente que opina lo mismo que yo pero no son capaces de decirlo.
José Enrique Quintana | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 14:33
Lo dije en su día ¡ Garzón, ven a Cambrils que tienes mucho trabajo por delante!
Vecino economista | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 18:17
CAMBRILS : MOUTE AIXO S` ESFONSA.
SPLIT-2010 | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 19:32
José estoy contigo primero ayuda a la gente del pueblo que hay mucha necesitada, y después si sobra para los demás que en esta epoca que nos ha tocado vivir,sobrar sobra poco.
vecino de vilafortuny | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 20:22
El tripartit està ben viu, diu l'alcalde, però amb una diferència: el forat és cada dia més gros i profund.
Sant Joan | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 20:43
Tantos años de llenar las arcas y en dos años en esta situación. Todos culpables si han permitido el derroche, y no han controlado las cuentas los que han podido acceder a ellas, y si no es así pido disculpas por mi ignorancia.
IGNORANTE | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 20:47
En el cas de que no es pugui retornar l'import d'aquesta pòlissa... qué pot passar?
Curiós | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 23:07
jose angel que te congelen el sueldo a ti no te jode!!!los funcionarios no tenemos la culpa,nosotros seguimos cobrando nuestros 1200 euros mensuales y tambien tenemos nuestras hipotecas de 700 euros.
Pollo | Contestar aquest comentari! | 27/1/2010 - 23:15
Se veia venir, despues de la mala gestión del Señor Benaiges,
pero sigue sin aprender, no quiere realizar una politica de ahorro y de reducción de gastos, solo saba aplicar subidas de impuestos y pagas intereses a los bancos. Sigua asi Sr Benaiges, se esta cubriendo de gloria, le recordaremos como el gran despilfarrador.
Y SUBO EL IBI UN 4,4% | Contestar aquest comentari! | 28/1/2010 - 7:55
La realidad se impone, hay que pagar la fiesta y los dispendios que buscan votos y no preven su sustento.

No hay que desesperar, mientras se paguen las subidas de tasas, impuestos, servicios la cosa seguira igual. El tema es en ponerse en el lado de dónde se recibe, sistema español.

Un saludo
Antonio996 | Contestar aquest comentari! | 28/1/2010 - 10:48
Molta tonteria critican una políssa, però en una altre notícia es diu que ja s'han aprovat els pressupostos i ningú diu res.
Si no ens queixem dels pressupostos aprovats, per que us queixeu d'una políssa del qual l'objectiu es pagar el pressupost.
Marc | Contestar aquest comentari! | 28/1/2010 - 12:10
Robert Benaiges: "És una pòlissa adequada per mantenir una precaució i una major tranquil·litat, però estic segur que no farà falta".
Doncs si està tan segur perquè la contracta i es gasta 24.000 euros???
Opinadora | Contestar aquest comentari! | 28/1/2010 - 12:17
Marc. No és veritat que ningú s'hagi queixat dels pressupostos. CiU va presentar al·legacions al pressupost
Pinotxo | Contestar aquest comentari! | 28/1/2010 - 16:19
Pinotxo, jo no sé si vas escoltar el ple, però les al·legacions que CiU van presentar no son al·legacions a un pressupost ni es res.
Per començar et diré que no donaven cap alternativa a rebaixar els costos de les regidories i segon que eren mes sugerencies que al·legacions.
El que sí que et puc dir es que el P.P. i la PLIC, van quedar retratats, ja que no van presentar res, ni una trista al·legació i a mes van voler parlar per justificar-se i no els hi tocava, per que el punt que esdebatia eren les al·legacions presentades.
Es molt trist veure com un govern fa el que vol, per que l'oposició no és prou rival.
Joan Manel. | Contestar aquest comentari! | 28/1/2010 - 18:59
Joan Manel, les al·legacions de CiU no eren només suggerències. Hi havia propostes concretes per reduir despeses...Llegeix-les i ho veuras, en tot cas va ser l'únic grup que va fer la feina
Pinotxo | Contestar aquest comentari! | 29/1/2010 - 11:34
Y ahora me suben la edad de jubilacion a los 67 años, para seguir pagando.

POR FAVOR, QUE ALGUIEN ME DE UNA ALEGRIA
QUIERO DISFRUTAR | Contestar aquest comentari! | 29/1/2010 - 13:14
pinotxo, el teu nom et treu credibilitat...
Gepetto | Contestar aquest comentari! | 30/1/2010 - 12:56
Es molt fàcil governarquan s'ingressen diners a go go, a repartir, a subvencionar... i tots contents. Ara venen temps difícil i no hi ha un duro i cal seguir mantenint econòmicament les promeses i hipoteques socials adquirides. I amb l'agua al coll, l'ajuntament ha de recorrer a la banques, que com tothom sap deixen els diners gratuïtament i els cambrilencs a pagar i a callar.
Un ciutadà | Contestar aquest comentari! | 30/1/2010 - 13:31
Doncs si Garzon pasa per aqui després que hi vagi a La Selva del Camp, allà si que n'hi ha desgabells i "cazo". Els politics són una plaga bíblica que hem de patir, he he.
Txorizosdeguanteblanco.com | Contestar aquest comentari! | 4/2/2010 - 14:05
Es prudent tenir un coixi per pagar a temps els proveidors, les empreses ho fan habitualment, el que no es habitual es tenir romanents de tresoreria, qualsevol empresari ho sap
Pep | Contestar aquest comentari! | 10/2/2010 - 22:35

 PUBLICITAT  PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT  PUBLICITAT
aaaa aaaa aaaa
a
 PUBLICITAT
aaaa
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
 PUBLICITAT
a
a

  + COMENTADES     + LLEGIDES     EDICIÓ 2977 (27/1/2010)  

q
revista cambrils


Associació Cultural REVISTA CAMBRILS
C/Sant Placid, 7 (baixos) | 977 79 43 43

revistacambrils@revistacambrils.cat
43850 Cambrils (Tarragona)
© Tots els drets reservats 1996, 2017

 
OJD Interactiva:
 
Membre de:
 
   
Associat a l'àrea digital
Membre de:
acpg

Amb el suport de: