Informació general

El ple municipal desestima el canvi de nom a la plaça d'Espanya

Per Lluís Rovira i Barenys



Placa amb el nom de la plaça d'Espanya
El plenari de l'Ajuntament ha tornat a rebutjar, 11 anys després, el canvi de nom a la plaça d'Espanya. Si la proposta feta pel regidor d'ERC Lluís Pàmies l'any 1997 només va comptar amb el seu únic vot a favor, al menys en aquesta ocasió la proposta, presentada de nou per ERC, ha arribat a sumar 8 vots ; els dels dos regidors d'ERC, el d'ICV, els tres de CiU i els de les regidores de la PLIC Mar Roca i Laura Mellau. Tot i això, la moció no ha estat aprovada ja que ha topat amb els vots en contra dels 8 regidors del PSC, els tres del PP i els dels regidors de la PLIC Xavier Martí i Salvador Franch.

Val a dir que CiU i les dues regidores de la PLIC s'hi han adherit després que es modifiqués el text de la moció i en comptes de proposar el nom de plaça de la Vila es proposés un procés de participació ciutadana per a decidir el nou nom.

Recuperació de la Memòria Històrica

La moció d'ERC adduïa el fet de que la plaça, centre històric de la vila, s'havia dit de diferents maneres però mai plaça d'Espanya. El nom de plaça d'Espanya el va aprovar el ple l'Ajuntament imposat pels militars franquistes. Aquest ple en que es va decidir aquest nom va ser un dels primers que se celebraven sota el nou règim i es va celebrar el 26 de gener de 1939, onze dies després de l'entrada de les tropes "nacionals" a la nostra població. La moció d'ERC demanava que es canviés el nom de plaça d'Espanya pel de plaça de la Vila i proposava fer el canvi de nom el proper 26 de gener que és quan es compliran els 70 anys de la imposició del nom plaça d'Espanya.

Els arguments dels grups que s'han oposat a la moció han girat al voltant de la inoportunitat de fer el canvi. Així Francesc Garriga, regidor del PP, ha argumentat que no és una demanda que es faci per part de la població, "tindrà solta per a vostès però per a nosaltres no en té". Garriga també va manifestar que s'hauria de preguntar als veïns de la plaça què en pensen.

"El nom d'Espanya no m'ofèn"

L'alcalde, Robert Benaiges, en nom del PSC va anunciar el contra "per no compartir el criteri". Benaiges va citar tot un munt de documentació consultada i va dir que "unir el tema de la recuperació de la Memòria Històrica amb el del canvi de nom no té sentit". A més, va afegir, "a mi el nom d'Espanya no m'ofèn". L'alcalde també va dir que el canvi de noms de carrers amb simbologia franquista el va fer, en el seu moment, un Ajuntament triat democràticament

Abans de la votació final es va establir un debat sobre els procesos de participació ciutadana i el cost econòmic que poden tenir. A banda, Savall va manifestar que els canvis dels noms dels carrers i places sempre s'han fet des d'una comissió de l'Ajuntament i no per consulta popular. El regidor d'ERC també va voler deixar molt clar que no es tractava de criminalitzar el nom d'Espanya sinó el de rectificar una imposició franquista.

Moció sobre el president Lluís Companys

L'altra moció presentada per ERC al ple del passat divendres va tenir més sort i va ser aprovada amb els vots a favor d'ERC, ICV, PSC, CiU i PLIC i amb l'abstenció dels regidors del PP. La moció demana que se sol·liciti al govern espanyol que iniciï les accions necessàries per tal d'aconseguir l'anul·lació del consell de guerra sumaríssim contra el president de Catalunya, Lluís Companys, així com la rehabilitació pública del seu honor mitjançant la celebració d'un acte solemne de desgreuge al castell de Montjuïc.

Un altre punt d'aquesta moció sol·licita al govern espanyol una demanda pública de perdó en nom de les institucions de l'Estat als descendents del president Lluís Companys i al poble de Catalunya representat per les seves institucions. Finalment, en el quart punt, s'acorda fer arribar l'acord del ple al president del govern espanyol, als presidents del Congrés i del Senat i als diferents grups amb representació en aquestes cambres.

Comenta aquest article