Informació general

S'inicien els estudis geofísics a l'entorn del jaciment arqueològic de la Llosa per conèixer el seu subsòl

Per Berta Ruiz

Els treballs van iniciar-se ahir al matí, a la zona verda que toca al costat del jaciment de la Llosa

Ahir al matí es van iniciar els estudis geofísics aplicats a la Vil·la romana de la Llosa, concretament en les zones limítrofs a les ja excavades, és a dir, una part de la zona verda que toca a la vil·la.

Tal i com ja es va presentar el passat 1 d'agost amb la signatura de l'Addenda al conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Cambrils i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, es va acordar executar aquests estudis geofísics ja que enguany s'han iniciat els treballs de redacció del Pla Director de la Vil·la romana de la Llosa. Recordem que aquest Pla Director pretén assentar les bases per a la valorització d'aquest jaciment, un dels més importants a la zona del Camp de Tarragona.

Els treballs de prospecció geofísica aplicats a l'arqueologia es duran a terme durant tres dies –si la climatologia ho permet– i van a càrrec de personal de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, encapçalat pel catedràtic en prospecció geofísica –Albert Cases– i de l'empresa especialitzada SOT, a més de comptar amb la direcció científica de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i el finançament del Museu d'Història de Cambrils.

Reconeixement del subsòl

Tal i com va explicar Albert Cases a Revista Cambrils Diari Digital, l'objectiu d'aquests treballs "és un reconeixement no destructiu del subsòl, amb la finalitat de determinar les estructures no naturals existents. Utilitzem tècniques geofísiques per determinar les anomalies físiques al subsòl a través de dues tècniques: la tomografia elèctrica i el georadar". El georadar és una mena de carretó que emet ones electromagnètiques que detecten les diferents capes, objectes i materials que hi han sota terra, sense haver d'excavar ni fer forats. D'altra banda, amb la tomografia elèctrica, "s'injecta corrent al subsòl i es fa una radiografia del terreny per obtenir una imatge del fons".

Quan finalitzin aquests treballs sobre els terrenys s'obtindrà un model tridimensional sobre tot allò que es troba en el subsòl. Tot plegat aportarà més informació per a la redacció del Pla Director de la Vil·la romana de la Llosa, a càrrec del Museu d'Història de Cambrils.

Comenta aquest article