Informació general

Es desallotgen els veïns d'un edifici del carrer de Jacint Verdaguer per risc d'esfondrament

Per Lluís Rovira i Barenys



Imatge de l'interior de la UEC amb els puntals, ahir a primera hora de la tarda
Ahir al migdia l'Ajuntament comunicava als veïns de l'immoble situat al número 11 del carrer de Jacint Verdaguer que havien de desallotjar els seus pisos davant el risc d'esfondrament que presenta l'estructura de l'edifici. Des de Benestar Social s'ha buscat allotjament per a la gent que ho necessiti. Al llarg d'aquesta setmana es farà l'informe que indiqui si es pot o no reparar l'estructura d'aquest immoble. Per al dimarts de la setmana vinent hi ha convocada una reunió amb l'alcalde i els veïns de l'edifici per veure que és el que s'hi ha de fer. L'informe podria recomanar la reparació de l'estructura de l'edifici, però no es descarta la possibilitat que es recomani el seu enderrocament.

Els baixos d'aquest edifici són de propietat municipal i actualment acullen la seu de la Unitat d'Escolarització Compartida de Cambrils, la UEC. Els alumnes s'han traslladat de manera provisional al Centre Les Basses. Al damunt hi ha tres plantes amb un total de 5 pisos. Un d'aquests pisos està deshabitat i és en el que ara fa dos anys hi va haver un incendi en el qual es van produir dues víctimes mortals.

Apuntalament

Fa uns dies el veí del primer pis de l'immoble va detectar unes esquerdes en sentit horitzontal a una paret de càrrega de dins de casa seva. Va avisar l'Ajuntament, que va enviar els tècnics perquè hi fessin una inspecció. La inspecció es va fer aquest passat dilluns i de seguida que els tècnics van veure les esquerdes van demanar que es desallotgés immediatament la UEC i que des de la planta baixa s'apuntalés tota aquella paret per tal que l'endemà es pogués fer una inspecció molt més exhaustiva. Ahir dimarts es va fer aquesta segona inspecció i, segons va manifestar el regidor d'Urbanisme –Joan Recasens– a Revista Cambrils Diari Digital, "en aquesta segona inspecció s'ha vist que l'estructura està molt malmesa i s'ha decidit continuar apuntalant tot l'edifici. A més, s'ha demanat el desallotjament immediat de tot l'immoble".

L'informe que han d'elaborar els tècnics aquesta setmana determinarà les possibles causes d'aquests desperfectes. El regidor d'Urbanisme apunta a una sèrie de factors que hi han pogut incidir, "dins de les hipòtesis que es barregen hi ha que quan hi va haver l'incendi a un dels pisos de la tercera planta l'aigua que es va tirar per apagar-lo entrés dins de l'estructura, que és estructura de totxana. Com que l'edifici té problemes d'aluminosi, la humitat l'hauria perjudicat." Al costat d'aquest immoble s'està construint un nou edifici, però Joan Recasens no creu que en sigui la causa, ja que s'hauria perjudicat la paret mitgera, "ara bé, al treure l'edifici del costat també hi ha entrat més humitat i també hi ha pogut influir". A més, el regidor d'Urbanisme apunta que l'edifici presenta problemàtiques constructives, "revisant el projecte, que data de l'any 1963, el que s'ha vist és que hi havia moltes errades en l'estructura que en aquell moment no es tenien en compte. Primer de tot, es va construir la planta baixa i la planta pis. La planta baixa es va fer tota de totxo massís i la primera planta es va fer de totxana. Al cap d'un temps es van fer les dues plantes superiors en les quals hi ha dos pisos en cadascuna d'elles. Si hagués estat tot paret de totxo massís no hi hagués hagut problema, però és de totxana i la totxana serveix per fer tancaments i no per aguantar una estructura. A més, avui en dia els forjats es carreguen més, ja que tothom té més electrodomèstics i més mobles que abans. Abans els forjats estaven calculats per a uns determinats quilos per metre quadrat i ara en fiquem molts més".

Alguns dels veïns han apuntat que quan l'Ajuntament va remodelar els baixos de l'edifici, ara fa un any, per fer la seu de la UEC, van derruir una paret central i que això podria ser la causa de l'aparició de les esquerdes. Sobre aquesta qüestió el regidor d'Urbanisme manifesta que "si haguessin tingut alguna cosa a veure les obres que va fer l'Ajuntament a la planta baixa haguessin sortit esquerdes a la planta baixa i no n'han sortit. Ara bé, això també hi pot haver influït una mica, juntament amb els altres aspectes anteriorment esmentats".

El que passa en aquest edifici és una de les problemàtiques actuals en el tema de la vivenda. Segons apunta Joan Recasens, "la gent es pensa que un edifici és per a tota la vida i no és així. S'han de fer manteniments i s'han de fer revisions periòdiques als edificis".

Comenta aquest article