Societat

Més curiositats sobre l'astronomia en una nova activitat de la Setmana de la Ciència

Per Berta Ruiz

Un moment de la intervenció de Jaume Oliver, president de l'Associació Astronòmica de Torroja del Priorat, ahir al vespre

La Setmana de la Ciència segueix endavant i, ahir al vespre al Centre Cultural, tenia lloc una nova activitat de la programació de la mà de l'Associació Astronòmica de Torroja del Priorat-Tarragona. Per començar, el president d'aquesta entitat –Jaume Oliver– va fer una explicar sobre com ha evolucionat l'associació des de la seva fundació, l'any 1999, fins ara. Va presentar algunes de les principals activitats que realitzen com sortides al poliesportiu de Torroja del Priorat per fer observacions del cel, fotografia i d'altres iniciatives de difusió per a la gent que vulgui conèixer què és el firmament. De fet, l'Associació Astronòmica de Torroja del Priorat –que actualment compta al voltant d'un centenar d'associats– és l'única entitat a la demarcació tarragonina dedicada al món de l'astronomia.

Presentació del llibre "Astronomía día a día: 2018" de Juan Carlos Sañudo

Dins de la mateixa sessió d'ahir a la tarda també va tenir lloc la presentació del llibre "Astronomia día a día: 2018" de Juan Carlos Sañudo. Tal com va explicar ell mateix a revistacambrils.cat, "el llibre està plantejat com si fos un curs a distància durant 2018. S'ha de llegir un petit paràgraf cada dia, de dilluns a divendres, durant tot l'any 2018. De fet, com en matèria d'astronomia es pot saber tot el que passarà l'any vinent explico cada constel·lació i/o planeta i el millor moment en què es podrà veure. D'aquesta manera animo a que la gent surti a veure el cel. És com una guia, però en la què també explico una mica de física i d'altres qüestions de com funciona tot plegat". Segons va comentar Sañudo, "hi ha uns programes informàtics que et calculen exactament el cel que hi haurà d'aquí a 100 anys per exemple.

Per altra banda, durant la xerrada també van intervenir dos membres més de l'Associació Astronòmica de Torroja del Priorat. Per un costat, Jesús Nieto que va parlar sobre el Sol i les seves característiques, mentre que Stefano Delmonte es va centrar en l'ús i funcionament dels telescopis d'observació.

Més activitats de la Setmana de la Ciència

Les activitats de la Setmana de la Ciència seguiran la setmana vinent. Dimarts 21 de novembre, a les 20 hores, tindrà lloc la xerrada "Introducció a les constel·lacions i la seva història" i una observació del cel amb telescopi, a càrrec de Javier Navarro. Dijous dia 23, a les 20 hores, es farà la darrera activitat amb la xerrada de Daniel Rabadàn titulada "Viatge al sistema solar". També es farà una plantada de telescopis.

Comenta aquest article