Cultura

S'inaugura l'exposició "Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar" a la Torre del Port

Per Berta Ruiz

Imatge de la mostra fotogràfica "Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar"

La Torre del Port de Cambrils acull, des del passat dissabte al migdia, l'exposició fotogràfica "Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar", activitat que encetava el  Cicle de Memòria de Tardor "La victòria fou el silenci". Aquesta mostra és fruit d'un projecte fotogràfic i d'investigació de Sergi Bernal –amb el suport fotogràfic de Santi Molera– que narra l'obertura d'una fossa comuna de l'any 1936, amagada durant 74 anys a la serra de La Pedraja de Villafranca Montes de Oca (Burgos), on hi havia enterrades centenars de persones. A partir de l'exhumació d'aquesta fossa, la investigació va poder desenterrar una història personal –la del mestre Antoni Benaiges– i la connexió d'aquest poblet de Burgos amb Catalunya.

El mestre mont-rogenc va ser assassinat i enterrat en una fossa comuna


Tal com van explicar Sergi Bernal i Santi Molera en l'acte d'inauguració, la història del mestre Antoni Benaiges de Mont-roig del Camp és una història recuperada a peu de fossa. El juliol de 1936, un cop havia acabat el curs escolar, Benaiges volia portar un grup dels seus alumnes del poble a Bañuelos de Bureba a veure el mar. Els xiquets no havien vist mai el mar, però se l'imaginaven. Prova d'això són les impressions, frases i petites redaccions que recull el llibret "El mar", editat pel mateix Benaiges i els seus alumnes amb la impremta de l'escola. Cal destacar que, Antoni Benaiges, seguint l'ideari pedagògic expressat durant la Segona República, es va convertir en un impulsor del mètode del pedagog francès Célestin Freinet i en un referent sobre la seva aplicació a l'aula. Amb la impremta, una eina indispensable del mètode Freinet, es van publicar més de deu quaderns que es finançaven amb les subscripcions particulars de familiars i amics. Gràcies a la cura de la família de Mont-roig es conserven fins a l'actualitat gairebé tots els exemplars d'aquests quaderns.

Antoni Benaiges però, no va arribar a complir la seva promesa de portar els seus alumnes a veure el mar, perquè el 25 de juliol de 1936 fou assassinat per seguidors del bàndol feixista i enterrat en una fossa comuna amb un centenar més de persones. El mestre mont-rogenc va ser exemple de persona compromesa amb l'ensenyament i la societat.
Aquesta mostra és un reconeixement i un petit homenatge al mestre, oblidat en una fossa comuna, així com molts altres homes i dones igualment assassinats que estaven amb ell a les muntanyes de La Pedraja.

L'acte d'inauguració de la mostra va anar a càrrec del regidor de Cultura –Lluís Abella–, el director del Museu d'Història –Gerard Martí–, els autors del projecte –Sergi Bernal i Santi Molera– i també familiars del mestre Antoni Benaiges.

Un moment de l'acte d'inauguració de l'exposició, el passat dissabte al migdia

Llibres conservats del mestre mont-rogenc Antoni Benaiges

Aspecte de l'exposició instal·lada a la Torre del Port

Comenta aquest article