Societat

Raquel Martí de l'institut Cambrils obté el primer premi del Fòrum TRICS pel seu treball de recerca sobre domòtica

Per Redacció



Raquel Martí amb la seva maqueta de domòtica
La cambrilenca Raquel Martí Castells, alumna de l'institut Cambrils, ha estat guardonada amb el primer premi pel seu treball de recerca titulat "Maqueta d’una casa domòtica", en el marc de l’XIè Fòrum TRICS que premia els millors treballs de recerca de batxillerat i treballs de síntesi de cicles formatius de grau superior elaborats per alumnes de secundària al llarg del curs acadèmic 2016-2017. L'acte de lliurament de premis va tenir lloc el passat 13 d'abril al matí, al Complex Educatiu (Antiga Universitat Laboral) de Tarragona. El director de l'institut Cambrils –Llorenç Porquer– va ser present a l'acte, així com l'alumna guardonada. El tutor del treball ha estat el professor Josep Costa.

Automatització d'habitatges a través de la domòtica

El treball consta d’una part teòrica on, en primer lloc, es fa una breu explicació del concepte de control, tipus de control que hi ha, processos que es poden controlar i els components necessaris, per acabar centrant l’explicació en l’automatització d’habitatges, més coneguda com a domòtica. Per altra banda, hi ha una part pràctica, amb un major pes dins del treball, que consisteix en la realització d’una maqueta que integra diversos mecanismes que permeten observar l’automatització de processos utilitzats habitualment en tots els habitatges: encesa de llums, sistema de calefacció, obertura de portes, alarma, control del forn… A través del bluetooth es pot controlar diversos processos des del mòbil. Per a la programació de l’aplicació del mòbil s’ha utilitzat App inventor. Un cop enllestida la maqueta, l'alumna va editar un vídeo on es mostra el funcionament d’una manera més visual.

Estalvi d'energia i respecte amb el medi ambient

Segons les conclusions de l'alumna Raquel Martí, "la realització d’aquest treball m’ha permès aprofundir en un tema que sempre m’havia interessat, l’automatització de processos. He après molt més del que em pensava en un primer moment, ja que no només he hagut d’aprendre a dissenyar els circuits sinó també a programar i conseqüentment a fer servir els programes necessaris. La maqueta exemplifica i permet veure amb facilitat la poca intervenció humana que es requereix per dur a terme la gran majoria de tasques de la llar. Processos feixucs com engegar i aturar els llums, la calefacció o el reg del jardí es realitzen de forma automàtica i per tant amb una major precisió i estalvi energètic i econòmic. He arribat al convenciment que amb l’automatització, no només ens fem la vida més fàcil sinó que realment estem estalviant energia i conseqüentment som més respectuosos amb el medi ambient. També he pogut copsar que conforme ha anat evolucionant la tecnologia els costos s’han anat reduint i avui dia es poden automatitzar molts processos a costos raonables, és a dir, el cost no és un impediment per a la implantació de la domòtica".

Comenta aquest article