Informació general

L'endeutament de l'Ajuntament de Cambrils a finals de 2016 se situa en els 34,6 milions d'euros

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la intervenció del regidor d'Hisenda, Jaume Gila, en què explicava els números de la liquidació de l'exercici 2016

L'endeutament de l'Ajuntament de Cambrils a 31 de desembre de 2016 és de 34,6 milions d'euros. Així ho va comunicar el regidor d'Hisenda, Jaume Gila, en el decurs del ple d'aquest passat dimarts al vespre en l'apartat de donar compte de la liquidació del pressupost de l'Ajuntament corresponent a l'any 2016. El regidor també va dir que aquest endeutament s'havia reduït en 7,4 milions d'euros respecte a l'exercici anterior i que això situava la ràtio d'endeutament en el 82,55%, un 13,13% per sota del que hi havia a finals del 2015. Segons Jaume Gila, "aquest alleugeriment de la càrrega financera allibera recursos per tal de destinar-los a altres despeses", que també va afirmar que "la liquidació del pressupost genera un superàvit pressupostari mesurat en termes de capacitat de finançament per un import de 8 milions d'euros. És a dir, es continua amb el canvi positiu dels últims exercicis en la majoria dels indicadors econòmics".
Dins les conclusions finals de la liquidació del pressupost de l'Ajuntament corresponent a l'any 2016 així com la liquidació dels pressupostos dels diferents organismes municipals s'afirma que "l'Ajuntament de Cambrils ha assolit uns comptes sanejats que ens permetran disposar de marge de maniobra per a dur a terme aquelles inversions prioritàries, ja siguin inversions, polítiques d'ocupació o reactivació econòmica".

Moció del govern municipal demanant la reinversió del superàvit

La reinversió del superàvit de l'Ajuntament per a la millora de serveis públics i l'execució d'inversions topa amb la Llei d'Estabilitat i Sostenibilitat Financera que va entrar en vigor l'any 2012. I és per això que el govern municipal va voler aprofitar aquest ple en el que es feia la liquidació del pressupost de l'any anterior per tal de presentar una moció, amb caràcter d'urgència, referent a aquesta reinversió del superàvit. D'entrada, cal dir que hi va haver més debat en el fet d'introduir la moció en l'ordre del dia del ple i en considerar si era tan urgent o no com per a fer-ho. Des del govern municipal es va explicar que la moció els havia arribat de part de les dues associacions de municipis de Catalunya, la nit anterior i el mateix dia del ple, a primera hora del matí, l'havien col·locat dins el darrer punt de l'ordre del dia. Per part dels grups de l'oposició el qüestionament de la urgència de la moció va ser unànime.

Primer que tot, doncs, es va votar incloure-la a l'ordre del dia i es va passar a fer-ne el debat. La moció "insta al Govern de l'Estat que autoritzi, de manera urgent, que els ajuntaments puguin reinvertir, sense cap limitació, els superàvits resultants de la liquidació del pressupost 2016" i també a que "autoritzi als ajuntaments amb un ràtio d'endeutament inferior al 60% sobre els ingressos corrents a fer ús del romanent de tresoreria per a l'execució d'inversions prioritàries, sense que aquestes computin en els càlculs per al compliment de la regla de la despesa ni l'estabilitat pressupostària".
El sentit de demanar això, tal com s'explicava a la moció, és el fet que els ajuntaments porten cinc anys consecutius acumulant superàvits que després només poden destinar a reduir l'endeutament o bé tenir-los aturats als bancs. A banda, el projecte de pressupostos generals de l'estat per a l'any 2017 no incorpora canvis en la destinació del superàvit de les entitats locals, conservant només el petit marge per a inversions financerament sostenibles i amb l'agreujant que no serà d'aplicació fins que no s'aprovi de manera definitiva el pressupost, previsiblement al mes de juny.

"Instar, instar"

La moció es va aprovar amb el vot favorable dels tres partits del govern (ERC, CiU i PSC) i de l'AdC. El PP hi va votar en contra i l'NMC i Ciutadans es van abstenir. Ivan Sanz, regidor de l'AdC, va reflexionar sobre el sentit de la moció i en la repetició del verb "instar" i va dir que "això és perdre el temps. Aquesta moció és paper mullat" i referint-se a l'alcaldessa va dir que "el que ha de fer és com els ajuntaments valents i compromesos amb la ciutadania" i va posar l'exemple de l'ajuntament de Badalona i les inversions que ha fet, "s'ha de prioritzar la gent abans que els bancs".
Per la seva part, el regidor del PP, David Chatelain, va recordar que qui va endeutar l'ajuntament de Cambrils van ser uns quants consistoris "irresponsables" i que gràcies als mecanismes de control que es van aplicar s'havia impulsat la recuperació econòmica, "els antecedents no conviden a l'optimisme i no ens podem refiar" i després d'això va anunciar el seu vot en contra.
El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, va fer un incís en què s'estava debatent una moció de caràcter supramunicipal i va recordar l'acord que s'havia pres en junta de portaveus, fa uns mesos, de que cap grup polític municipal portaria mocions d'aquest caire. Després d'això va descriure tot un seguit "d'inversions sostenibles" i va acabar dient que no volia "un altre cas Auditori" a Cambrils.
Oliver Klein, regidor de l'NMC, que el fet d'entrar la moció amb tanta urgència no havia pogut propiciar el debat intern i per tant optaven per l'abstenció.
L'alcaldessa, Camí Mendoza va dir que no s'havia trencat el pacte de la junta de portaveus ja que aquesta moció "afecta la butxaca del contribuent cambrilenc". Chatelain va replicar preguntant en què afectava la butxaca dels cambrilencs i fent un retret, "fa dos anys que ja han tingut les eines per a fer el que diuen i no ho han fet".

Comenta aquest article