Cultura

Josep Bertran Cuders: "Aquests ajuntaments (1975-1983) van fer una tasca importantíssima perquè van definir el Cambrils de la següent generació"

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Josep Bertran Cuders, a l'esquerra de la imatge, va presentar el llibre acompanyat de Lluís Abella i Jordi Tous, ahir al vespre

Josep Bertran Cuders va presentar, ahir al vespre al Centre Cultural, el seu llibre "La Transició democràtica a Cambrils (1975-1983)", treball fruit de la 8a Beca de Recerca Vila de Cambrils i editat pel Centre de Lectura de Reus. Acompanyat per l'historiador Jordi Tous Vallvé i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Lluís Abella–, Bertran Cuders va presentar aquest treball de recerca històrica d'un període molt important per a Cambrils. Tal com va explicar a revistacambrils.cat, "el llibre abraça des de l'any 1975 fins a l'any 1983, període que, a nivell local correspon a una part de la legislatura de l'alcalde Lluís Recasens i de l'alcalde Josep M. Queral. De fet, pel que fa a la Transició no hi ha unanimitat a l'hora de fixar el principi i el final d'aquest període quant a les dates. L'inici es considera després de la mort de Franco i més acceptat per a l'acabament seria la victòria socialista de l'any 1982. Tenint en compte que és un llibre de caràcter local i, per no tallar la legislatura de Josep M. Queral, ho vam allargar fins l'any 1983. Aquell mateix any a Cambrils també hi va haver la primera victòria d'un alcalde socialista: Joan Mas".

En el llibre, Bertran Cuders analitza la tasca realitzada per aquests dos ajuntaments municipals en uns moments molt complicats, tant a nivell econòmic com polític: "hi havia hagut una gran crisi econòmica l'any 1973, l'anomenada Crisi del Petroli i, per altra banda, per la incertesa política. Malgrat aquesta situació desfavorable, aquests ajuntaments van fer una tasca importantíssima perquè van definir el Cambrils de la següent generació. Durant aquesta època es fa la canalització de la riera d'Alforja –que és la columna vertebral del municipi–, i això forma part de la revisió del Pla General de 1967 que es dur a terme l'any 75. Es va fer tota la Zona Direccional, on es van ubicar una sèrie d'equipaments educatius com l'institut Cambrils, l'institut Ramon Berenguer –de Formació Professional–, l'escola Marinada, el pavelló, la residència d'avis i el CAP. Tot això es va fer pensant en el futur i planejant una zona d'equipaments. També es va fer la canalització i recobriment de la riera del Regueral; es va fer la protecció de les platges i el desguàs de les aigües pluvials i de la xarxa de clavegueram, sent el primer poble de la província que ho va tenir fet. Per tant, faig una valoració molt positiva. Ho van fer força bé perquè van projectar un Cambrils de futur, malgrat les dificultats que van tenir".

"Per a un treball de recerca de la història contemporània, la Revista Cambrils és imprescindible"

Per altra banda, el llibre de recerca també conté d'altres apartats de caire demogràfic i econòmic. Un dels punts fonamentals és la importància de l'arribada del turisme que transforma Cambrils: "el fenomen del turisme ho transforma tot, sent el pal de paller de l'economia local. També faig un anàlisi de l'agricultura, dels problemes que hi va haver, de les tractorades. En aquell període, Cambrils passa de ser un poble agrícola i pesquer a ser un poble on el turisme es transforma en l'activitat econòmica més important".

Pel que fa a la seva tasca de recerca, Josep Bertran explica que ha fet ús dels arxius municipals i, de forma molt important, la Revista Cambrils. "Sense la Revista Cambrils no es pot fer un seguiment com he fet jo, per a un treball de recerca de la història contemporània la Revista Cambrils és imprescindible".

Llibre editat pel Centre de Lectura

En la presentació d'ahir al vespre, l'historiador Jordi Vallvé va obrir la seva intervenció manifestant la seva sorpresa que un llibre guanyador de la Beca de Recerca Vila de Cambrils de l'any 2009 no hagi vist la llum fins l'any 2017. La veritat és que aquest llibre ha patit un cert viacrucis fins que ha vist la llum. El treball de Josep Bertran sobre la Transició Democràtica a Cambrils va guanyar la Beca de Recerca Vila de Cambrils de l'any 2009, la vuitena que es convocava. Aquesta va ser la darrera vegada que es va convocar la Beca de Recerca ja que en els premis Vila de Cambrils del 2011, que és quan hagués tocat convocar la següent edició, es va anul·lar aquest guardó i des de llavors fins ara no s'ha tornat a convocar.
Josep Bertran va tenir enllestida la seva obra dos anys després de guanyar la beca, el 2011 i un cop la va lliurar a l'Ajuntament, aquesta es va quedar en algun calaix municipal durant tot l'anterior mandat. Posteriorment, el mateix Josep Bertran es va posar en contacte amb el Centre de Lectura i aquest va decidir editar-lo ja que de manera periòdica aquesta entitat edita llibres de contingut històric. Un cop presa aquesta decisió, l'Ajuntament va acordar col·laborar-hi fent una aportació econòmica que li dóna dret a disposar de 50 llibres del total de la tirada, que és de 600 llibres.



Comenta aquest article