Societat

El Parc Samà es vesteix de gala per a la seva inauguració oficial

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la visita teatralitzada que es va fer durant l'acte d'inauguració oficial de la remodelació del parc Samà, el passat divendres a la tarda

El Parc Samà es vestia de gala, aquest passat divendres a la tarda, per a la inauguració oficial de la remodelació del recinte històric. Aquesta inauguració arribava tres setmanes després de l'obertura de portes i va comptar amb una nombrosa representació política entre la que cal destacar el director de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, a part d'alcaldes i regidors de poblacions veïnes i una nodrida representació del consistori local.
Aquest cop i a diferència de setmanes enrere, la visita al recinte del Parc Samà va ser teatralitzada. La nombrosa comitiva que va assistir a l'esdeveniment va ser acollida per uns personatges que representaven als marquesos de Samà, Salvador Samà i Torrents i Maria Dolors de Sarriera, comtessa de Solterra,  i per dos arquitectes responsables de la construcció del recinte, Josep Fontserè i Antoni Gaudí. Cal dir que la presència de Gaudí en la construcció del Parc Samà no està documentada però s'especula que hi va ser present arran d'algunes de les construccions del recinte, com ara la torre mirador de la cantonada de la carretera de Montbrió.
La visita d'aquest passat divendres, a més, va comptar amb dos contrapunts musicals, la d'un trio amb aire cubà que van tocar des de la glorieta del llac i la d'un altre grup que van interpretar dues havaneres a les escales del Palau. La visita es va cloure amb els parlaments de les autoritats que van destacar la posada en valor del patrimoni local com un dels factors a destacar de cara a completar l'oferta turística de la nostra zona.

25 anys de la declaració del Parc Samà com a Bé d'Interès Cultural

Justament enguany fa 25 anys de la declaració del Parc Samà com a Bé d'Interès Cultural en la categoria de jardí històric. El Diari Oficial de la Generalitat ho va publicar el 9 de juny de 1992. L'Ajuntament de Cambrils, en una resolució del ple de 7 d'abril de 1981, ho havia sol·licitat a la Generalitat i onze anys després va arribar aquesta designació.
El Parc Samà va ser construït a la dècada dels 80 del segle XIX i ocupa una extensió de 13,5 hectàrees. Des de la seva construcció i fins a la Guerra Civil va ser escenari d'una intensa vida social. El 20 de maig de 1924 van visitar el Parc el rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia. També hi anaren la infanta Isabel, Primo de Rivera i importants celebritats de la medicina quan l'any 1916 es va organitzar un homenatge a Antoni de Gimbernat. En temps de la Guerra Civil al Parc Samà s'hi va instal·lar la 32a divisió de l'exèrcit republicà i va fer funcions de centre de reclutament i de primera instrucció per als joves de la lleva del Biberó de la nostra zona.

Més de 5.000 visitants en quatre setmanes

Des que el parc va obrir les seves portes, fa tan sols quatre setmanes, s'han superat les previsions i més de 5.000 visitants han pogut gaudir del parc. A més 300 persones tenen el passi anual "Samalina" que els permet visitar el parc tots els dies de l'any, a més d'avantatges especials per a esdeveniments. Segons l'empresa explotadora, l'àrea d'esdeveniments ja té confirmades diverses celebracions, principalment comunions i esdeveniments corporatius. En l'actualitat s'estan tancant acords amb els principals operadors turístics de la Costa Daurada.

Comenta aquest article