Cultura

Roser Mestre, Voluntariat per la Llengua: "No només és practicar la llengua, sinó acollir la gent que ve de fora"

Per Berta Ruiz

A l'esquerra, la voluntària Roser Mestre i, a la dreta, la dinamitzadora de Voluntariat per la Llengua del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura, Rut Ortiz

Compartir una estona per conversar en català. Aquesta és la màxima del programa Voluntariat per la Llengua, impulsat pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Aprenents de català i voluntaris comparteixen el seu temps per fomentar l'ús de la llengua catalana. Roser Mestre –professora jubilada– és, des de fa un any, una de les moltes voluntàries que ofereixen el seu temps per conversar en català. "Em vaig jubilar i havia de fer alguna cosa per tenir el temps ocupat. Vaig presentar-me al Punt del Voluntariat i em vaig decantar per aquest programa perquè m'agrada estar en contacte amb el fet d'ensenyar", explica Mestre. Des d'aleshores ha compartit experiència amb un parell d'aprenents. Quedar per fer un cafè, per anar al cinema, per passejar o per anar de compres; qualsevol excusa és bona per trobar-se, parlar una estona en català i perquè l'aprenent també es desinhibeixi en un ambient quotidià, fora de l'aula. "És una idea molt bona, una forma de comunicar-se i que la gent aprengui l'idioma. A més, no només és practicar la llengua sinó recolzar, acollir i integrar aquesta gent que ve de fora perquè no se senti aïllada. És molt interessant el tema de la normalització lingüística perquè la gent no se senti exclosa; la gent necessita comunicar-se".

Rut Ortiz: "
El que demanem als voluntaris és que facin de suport a les persones que estan aprenent català"

Des del programa s'encarreguen de formar aquestes parelles en funció de la seva disponibilitat i també mirant d'encaixar d'altres qüestions d'afinitat, d'edat o d'interessos i aficions. Aquesta és una de les tasques que realitza la dinamitzadora de Voluntariat per la Llengua del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura –Rut Ortiz–, centre del qual depèn Cambrils. Tal com explica Ortiz, "el que demanem als voluntaris és que facin de suport a les persones que estan aprenent català o que venen als cursos de català i que vulguin practicar l'expressió oral per millorar-la. Nosaltres formem parelles lingüístiques entre un voluntari que parla amb fluïdesa i un aprenent i els demanem que quedin un mínim d'una hora a la setmana, durant deu setmanes. Després poden continuar amb la parella, si ens ho demanen, fins a 30 hores o també poden canviar de parella per qüestions d'afinitat. Ells decideixen les activitats per posar en pràctica qualsevol conversa quotidiana i s'organitza la parella en funció de la disponibilitat horària. D'aquesta manera, els aprenents tenen algú que els introdueix a l'entorn i a la cultura. També li dones l'oportunitat de parlar de la seva vida, del seu país de les seves tradicions, són temes fàcils per començar a parlar".

"Una activitat extra per seguir practicant el que aprenen a classe"

Les edicions del Voluntariat per la Llengua es fan coincidir amb els quadrimestres dels cursos de català, "perquè mentre fan classes als alumnes els oferim aquesta activitat extra per seguir practicant el que aprenen a classe. Tot i això, el programa no acaba mai i sempre es poden inscriure. Es formen parelles a mesures que ho sol·liciten", explica Ortiz. De fet, el passat 14 de març es feia la presentació de les noves parelles. A Cambrils es fan al voltant d'unes 80 parelles a l'any, tot i que l'any 2016 es va arribar a les 95. L'any 2015 se'n van formar unes 65 i, l'any 2014, un total de 82. Les procedències dels aprenents de l'última edició van ser molt diverses. Majoritàriament són aprenents de la resta de l'Estat espanyol, però també n'hi ha de països molt diversos com Perú, Senegal, Romania, Turquia, Uruguai, França, Bielorússia, Colòmbia, Paraguai, Brasil o Rússia, entre d'altres.

Comenta aquest article