Cultura

El cambrilenc Àngel Vallverdú guanya el Premi de narrativa Sebastià Juan Arbó de Sant Carles de la Ràpita

Per Berta Ruiz

Àngel Vallverdú ha guanyat el Premi de narrativa Sebastià Arbó 2016 de Sant Carles de la Ràpita

El cambrilenc Àngel Vallverdú i Rom ha guanyat, recentment, el Premi de narrativa Sebastià Juan Arbó 2016, organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, amb l’obra "No es poden donar tants llagostos a la sibeca". En la seva primera novel·la de ficció, Àngel Vallverdú presenta una història en la qual el món del ball de bastons i Cambrils hi tenen un pes molt important. Segons ha explicat ell mateix a revistacambrils.cat, "la història comença quan el cap de colla del Ball de Bastons de Cambrils mor en estranyes circumstàncies. A partir d'aquí, el seu millor amic –que es diu Plàcid–, a contracor i sense demanar-ho, ha d'agafar el càrrec i es veu immers dins d'un cercle d'enveges, de baixes passions, de ganes de figurar i de moltes altres coses negatives que, al final, també acaba resolent pràcticament sense buscar-ho". Bona part de la història de la novel·la transcorre a Cambrils –amb una important presència dels carrers del Barri Antic– tot i que, en algun moment, els personatges es desplacen a Reus, Barcelona o fins i tot el Vaticà. El període en el que s'emmarca la història de la novel·la és en l'actualitat –uns 8 o 10 anys enrere– i, amb algunes pinzellades de caire històric per acompanyar la història.

"Escriure és una experiència exhibicionista, però també íntima"

Àngel Vallverdú que, des de fa anys forma part del Ball de Bastons de Cambrils, explica que, "escriure és una experiència exhibicionista però també és una experiència íntima. El ball de bastons sempre ha estat i encara ho és una part important de la meva vida i m'hi he inspirat per explicar la història. Podríem dir que és una novel·la de bastoners, sí, però també és una excusa per reflexionar sobre moltes coses: les relacions paternofilials, l'enveja, el desig, la necessitat de figurar que té molta gent o, per altra banda, la necessitat de quedar al marge de moltes altres persones com per exemple el Plàcid –el protagonista– que és un antiheroi que es veu obligat a fer coses que no hauria desitjar fer".

El veredicte del jurat es va donar a conèixer durant una vetllada literària celebrada el passat 28 d'octubre a un restaurant de La Ràpita. L'obra guanyadora d'Àngel Vallverdú va rebre un premi de 1.500 euros i també la publicació dins del segell Capital Books, de l’editorial Cossetània. Fins ara, el cambrilenc havia publicat diferents llibres de recerca i bastants articles de tema etnogràfic. L'edició de la seva primera novel·la de ficció està prevista per al febrer o març de 2017. Segons ha comentat Vallverdú, "el cuc d'escriure sempre el portes dins i, a més, un premi t'esperona una mica i et dóna idees per a propers escrits".

Comenta aquest article