Cultura

Ignasi Martí: El patrimoni de Cambrils ha d'estar per damunt d'ideologies, ens falta orgull de cambrilencs"

Per Berta Ruiz

Presentació del conte il·lustrat, ahir al vespre al Centre Cultural. D'esquerra a dreta: Laia Ferraté, Ignasi Martí, Camí Mendoza i Lluís Abella

El Centre Cultural acollia, ahir al vespre, la presentació de "El quadern de l'avi", un treball en format de llibre il·lustrat que tracta diferents episodis de la història de Cambrils. "El quadern de l'avi" ha estat elaborat per Ignasi Martí, en l'apartat dels textos, i per Laia Ferraté, pel que fa a les il·lustracions. El projecte ha estat coordinat i produït per la Revista Cambrils que és qui ha impulsat aquest projecte, editat per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils amb col·laboració del Museu d'Història de Cambrils. En l'acte de presentació d'ahir, davant d'una sala d'actes plena, es va comptar amb la presència de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, del regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella– i dels autors de l'obra.

Ignasi Martí: "El patrimoni de Cambrils ha d'estar per damunt d'ideologies i colors, ens falta orgull de cambrilencs"

En la seva intervenció, Ignasi Martí va explicar alguns detalls de materialització del projecte, que ha estat molt llarga i complicada d'ençà de la primera proposta que va arrencar l'any 2008. Segons va dir Martí, la idea va sorgir en una conversa amb una amiga comuna, la cambrilenca Anna Fité, que els va llançar la proposta i a partir d'aquí, "vam creure que el projecte s'havia d'iniciar des de la Revista Cambrils per la seva llarga experiència en divulgació de la història de Cambrils. Inicialment, el projecte consistia en un còmic amb diferents episodis de la història de Cambrils que havien d'anar encartats amb la Revista. Aleshores, jo donava classe al Camp d'Aprenentatge del Monestir del Cister a l'Espluga de Francolí i, per primera vegada tenia alumnat de Primària. Vam constatar les possibilitats de la il·lustració com a eina de divulgació del patrimoni". En aquest punt, Martí va comentar que es va començar a buscar finançament per tirar endavant aquest projecte, tant a grans empreses com "trucant a les portes de totes les administracions amb la logística i l'experiència de la Revista Cambrils. Vam anar reduint el projecte per reduir el cost a mida que no trobàvem prou finançament. Va ser l'any 2011, amb Joan Recasens d'ERC com a regidor de Cultura, quan vam aconseguir el finançament de la primera part, mentre que la segona part del finançament va arribar l'any passat amb Francesc Garriga del PP com a regidor de Cultura. Remarco que un regidor era regidor d'ERC i l'altre del PP, perquè la història i el patrimoni de Cambrils han d'estar per damunt d'ideologies i colors, ens falta orgull de cambrilencs". Per tot plegat, Martí va recordar "el trist episodi" que també va patir el desaparegut historiador local Josep Salceda i Castells quan va demanar finançament a l'Ajuntament per a la publicació dels dos volums dels 40 anys d'Estampes Cambrilenques i, finalment, "es va haver de pagar ell mateix l'edició".

"Ens les donem de ser ciutat intel·ligent per posar quatre bombetes en un pas de vianants, però em sembla molt trist que no s'inverteixi en investigació i divulgació"

Per a Martí, "aquest ha de ser un punt d'inflexió en la divulgació de la història de Cambrils. Ens les donem de ser ciutat intel·ligent per posar quatre bombetes en un pas de vianants, però em sembla molt trist que no s'inverteixi en investigació i divulgació. En aquest punt de la seva intervenció, Ignasi Martí va fer referència a què fins fa uns anys existia la Beca de Recerca de l'Ajuntament i que ara ja no existeix, i considera que és un actiu cultural que s'ha perdut. Martí també va destacar els casos com el de la Laia Ferraté i d'altres creadors de Cambrils, "que són un actiu que hem de valorar per potenciar una indústria cultural. Hem d'aprofitar aquests creadors per generar identitat, arrelament i cultura".

Treball exhaustiu de documentació

Per la seva part, la il·lustradora Laia Ferraté va explicar detalls de l'evolució del projecte amb la projecció d'algunes imatges del procés de creació dels dibuixos. Va explicar que, inicialment, el projecte del còmic era molt més detallat i exhaustiu, mentre que amb el format conte es van eliminar escenes: "amb el format conte creiem que és més fàcil que interessi a més públics, a partir dels 10 anys". Ferraté va comentar que per elaborar cadascuna de les imatges va caldre molta documentació per ser fidels als detalls de cada període històric. També va explicar que, inicialment, els protagonistes eren dos xiquets però, finalment, es va optar per una sola xiqueta: la Camí de 10 anys. És de fet aquest personatge el que serveix de nexe d'unió entre les diferents èpoques que apareixen al conte, així com el quadern de l'avi.
Al conte hi ha representades des de les peces que hi ha del Neolític al Molí de les Tres Eres, passant per la Vil·la romana de la Llosa, l'època medieval, la revolta antisenyorial de 1520, el setge de 1640, els Samà, les societats recreatives de primer terç segle XX, l'arribada del turisme, entre d'altres.

Es repartiran exemplars a tots els alumnes cambrilencs de cinquè de Primària

Amb aquesta nova eina de divulgació, la intenció de l'Ajuntament, tal com va avançar el regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella–, és repartir el llibret entre tots els alumnes de cinquè de Primària de Cambrils. També s'estudiarà la possibilitat que aquesta acció es pugui fer cada any. La tirada actual del conte és de 2.500 exemplars que també estaran a la venda –al preu de 10 euros– a diferents centres municipals com el Centre Cultural, la Biblioteca, el Patronat de Turisme i el Museu Molí de les Tres Eres. Per cloure l'acte, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va aplaudir que, finalment, el projecte hagi vist la llum. "És important divulgar la història de Cambrils. Hem de conèixer la història per rectificar i per avançar, conèixer d'allí on venim i que els xiquets sàpiguen el que tenim, el patrimoni i que ens ho estimem", va dir.

Els autors de "El quadern de l'avi" van signar  i il·lustrar llibres al final de l'acte

Comenta aquest article