Informació general

Cambrils és declarat municipi lliure de paradisos fiscals

Per Berta Ruiz

La moció per declarar Cambrils com a municipi lliure de paradisos fiscals la va presentar el regidor de l'Assemblea de Cambrils, Ivan Sanz

El ple ordinari va aprovar, el passat dimarts, declarar Cambrils com a municipi lliure de paradisos fiscals. A proposta d'una moció presentada per l'Assemblea de Cambrils, el seu regidor Ivan Sanz va exposar que, "davant la manifesta i imminent intenció per part del govern municipal de l'Ajuntament de Cambrils d'emprendre inversions en grans infraestructures com l'enderrocament del pont de l'N-340, l'avinguda de Charles Darwin i l'avinguda de l'Esport –totes aquestes d'elevada càrrega sobre el pressupost municipal i que seran dutes a terme per grans empreses constructores–", l'AdC va instar a dur a terme una sèrie de qüestions. Per un costat, la moció va demanar "incorporar en els plecs dels contractes municipals clàusules 'de caràcter especial' per les quals les empreses licitadores hauran de declarar si elles, les seves filials o societats tenen relacions amb països considerats paradisos fiscals –segons el llistat elaborat per l'Estat espanyol i recollit al manual de l'Agència Tributària–. Si existissin aquestes relacions, les empreses haurien d'aportar la documentació necessària que expliciti el caràcter i la legalitat de les mateixes, no podent optar a la licitació en cas de tractar-se d'una relació delictiva o il·legal".

En un segon punt de la moció, l'AdC demanava incloure una penalització d'un 20% del total de la puntació del concurs públic als licitadors en cas que l'empresa estigués relacionada amb algun paradís fiscal. Aquest punt però, va ser el que va generar una certa controvèrsia entre els diferents grups.

S'aprova la moció però fent una revisió dels aspectes jurídics

Des del PP, el regidor David Chatelain es va mostrar d'acord amb bona part del text de la moció, en pro de treballar només amb "empreses que tributin dins de l'àmbit espanyol", però va dir que el punt 2 del text li generava certs dubtes i va demanar a Sanz que eliminés aquest apartat. En una línia favorable, el portaveu de C's –Imanol Rico– va donar suport al compromís de lluitar contra el frau fiscal i els paradisos fiscals i va dir que seria positiu impulsar campanyes informatives per tal de conscienciar la població sobre els efectes de la corrupció a les arques del país. Per la seva part, des de l'NMC, Oliver Klein també es va mostrar rotund afirmant que, "cal ser radicals amb les empreses que tributen malament i aquestes no poden treballar a Cambrils". Des de l'NMC també van plantejar certs dubtes amb el fet de penalitzar les empreses i van dir que, simplement, no s'haurien de contractar.

Des de l'equip de govern, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va fer una primera intervenció per dir que no votarien a favor de la moció, perquè des de l'Ajuntament de Cambrils ja es demana la informació pertinent a nivell de tributació i Seguretat Social. Gila també va afirmar que no correspon a l'Ajuntament controlar les filials de les empreses sinó que és tasca de l'Agència Tributària i que no estaven d'acord amb el punt 2 de la moció relacionat amb les penalitzacions.

A continuació, l'alcaldessa va intervenir per dir que se li havia demanat a Sanz que no presentés la moció aquell dia per tal d'estudiar prèviament els aspectes jurídics i tècnics. Per tot plegat, Sanz va dir que si el problema per aprovar la moció era el punt número 2 –sobre les penalitzacions– que decidia retirar-lo sense cap problema. Després d'uns instants de desconcert i de debat intern entre els regidors dels tres grups que formen part de l'equip de govern, es va decidir votar a favor de la moció amb la condició que s'eliminaria el punt 2 i que es faria una revisió exhaustiva dels aspectes jurídics.

Comenta aquest article