Informació general

Milloren les captures de peix blau en els darrers mesos tot i que el sector es manté en alerta

Per Redacció

Barca de la llum entrant al port de Cambrils

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM), es va reunir el passat dimecres al matí amb al sector del peix blau de Catalunya i diversos científics per avançar en el Pla de millora de la competitivitat del sector. L’elaboració d’aquest pla d’acció és un dels compromisos que el Govern va adquirir amb el sector per fer front a la crisi de preus i captures de peix blau que es va registrar a començament d’any.
 
En aquesta línia de treball, el Govern ha contractat, amb recursos propis, un ambiciós estudi tècnic al centre tecnològic AZTI sobre la comercialització del peix blau, enfocat a les possibilitats de millora de la cadena de valor del producte i que serà molt útil per a determinar les accions que caldrà desenvolupar en el futur. L’estudi es fonamenta en una acurada anàlisi prèvia efectuada pels tècnics de la DGPAM, i ha estat molt ben rebut pel sector. Es preveu que l’estudi es finalitzi després de l’estiu. Un cop acabat també servirà per guiar la utilització dels recursos econòmics del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) durant els propers anys.
 
Les accions dutes a terme fins ara
 
La reunió també va servir per repassar conjuntament l’evolució de la pesquera els darrers mesos, així com retre comptes de les accions dutes a terme en el marc dels compromisos adquirits amb el sector en l’anterior reunió del mes de març d’enguany. D’aquesta manera, el Govern va arrencar el compromís de les autoritats del MAGRAMA d’encarregar un estudi científic que analitzés la situació de les poblacions de peix blau –l'estudi, segons va assegurar la Secretaria de Pesca Marítima del MAGRAMA, es troba ja en curs d’elaboració–. Així mateix, el Govern va informar amb detall les autoritats pesqueres de la Comissió Europea sobre la situació recent de la pesquera de peix blau a Catalunya, de la qual no eren coneixedores.
 
Pel que fa al suport directe al sector, el Govern ha tret recentment la convocatòria d’ajuts en concepte de paralització temporal de l’activitat pesquera (les conegudes "vedes"). Els ajuts estan en fase de resolució i per primera vegada, a banda dels armadors, els mariners que no hagin gaudit del subsidi d’atur també podran acollir-s’hi. El Govern ha reiterat també l’oferta als armadors d’acollir-se als crèdits tous de l’ICF, amb l’aval del DARP, convocats el 2015.
 
En alerta, malgrat l’aparent millora
 
A començaments d’aquest any el sector del peix blau va donar la veu d’alarma per la disminució d’abundància de sardina al litoral català, particularment al sud del país, així com per la petita talla tant de la sardina com del seitó, que incidia molt negativament en els preus. En paral·lel, certs estudis científics efectuats a França alertaven de la possibilitat de canvis ambientals que afectaven negativament les poblacions.
 
Després de diverses reunions amb el sector, i de la mà d’aquest, el Govern es va comprometre a tirar endavant un pla d’acció, que incloïa tant iniciatives polítiques com estudis tècnics, així com l’elaboració d’un pla de millora de la competitivitat del sector. Malgrat l’aparent millora en les captures de peix blau els darrers mesos –amb la reaparició de la sardina-, així com en la qualitat del peix, el Govern es manté alerta, a l’espera de les conclusions dels estudis científics en curs. Així mateix, intensificarà l’acompanyament del sector per tal d’aconseguir la millora de la comercialització, tot fent èmfasi en la valorització del producte.

Comenta aquest article