Informació general

Carles Puigdemont: "El Corredor Mediterrani ha de formar part de manera prioritària de les agendes dels governs espanyol i francès"

Per Redacció

Aspecte de la futura estació de tren de Cambrils

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reivindicar, ahir al matí, "la imperiosa necessitat que el Corredor Mediterrani formi part de manera prioritària de les agendes dels governs espanyol i francès", perquè es tracta d’una "prioritat inajornable". El cap de l’Executiu va anunciar que en les properes setmanes es farà una reunió a València amb els governs valencià, balear i també en sintonia amb els de Múrcia i Andalusia i molt significativament de la regió d’Almeria, per demostrar "el gran i creixent consens interregional" i "constatar en la pràctica el que representa el retard de Corredor Mediterrani". Així ho va anunciar després de celebrar-se la reunió de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani, on també hi van participar el consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.
 
El president va explicar que d’aquesta manera es vol donar "un missatge clar i contundent sobretot a l’Estat espanyol i a la Unió Europea. Volem que el Govern espanyol escolti la veu d’Europa, de la societat diversa i plural, amb empresaris, institucions, sindicats, universitats, representants polítics, que considerem de manera molt generalitzada que cal atenció, compromís i execució sense demora als projectes que formen part del tram del Corredor Mediterrani".
 
En la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació, el president també es va referir a l’informe emès, abans d'ahir, pel Tribunal de Comptes de la UE que denuncia la manca de compromís dels governs espanyol i francès per tirar endavant el corredor Mediterrani. El president de la Generalitat va recordar que, prop de 20.000 trens haurien de circular diàriament pel corredor abans del 2019, i actualment n’hi passen menys d’un miler. Puigdemont va recordar que aquesta és una infraestructura que "discorre per un espai on l’economia europea se la juga". perquè és un eix que concentra el 44% del PIB de tot l’Estat espanyol, el 50% de les exportacions i les importacions i el 47% de les empreses que hi ha a tot l’Estat. Aglutina també grans infraestructures com els ports d’Algesires, Almería, Màlaga, Motril, Almería, Cartagena, Alacant, València-Sagunt, Castelló, Tarragona i Barcelona, que generen el 78% de tot el trànsit de mercaderies de l’Estat i el 82% del moviment de contenidors.
 
Línies de treball de la Taula Estratègica
 
Justament, l’estratègia institucional és una de les sis línies de treball acordades en la reunió d’ahir de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani. En aquest camp, a banda d’acords amb València, Múrcia, les Illes Balears i Andalusia, també s’establiran mecanismes de seguiment i col·laboració amb els governs de l’Estat i de la UE. En matèria d’infraestructures, es definirà una agenda d’inversions certa i creïble acordada amb l’Estat i la UE. I pel que fa als serveis de transport i logística i la seva digitalització, es crearà un Comitè català de serveis multimodals. En l’àmbit econòmic, s’analitzaran les necessitats en matèria de transports de les diferents activitats econòmiques per promoure el creixement d’importacions i exportacions. Finalment, en el terreny comunicatiu, es crearà i difondrà la marca CMED com a referent mundial. I, a nivell operatiu es crearà l’Oficina Catalana del CMED.

Per garantir l’operativitat de les actuacions, es crearan quatre grups de treball que seran els encarregats de desenvolupar les diferents estratègies i que estaran integrats per representants dels agents econòmics, socials i institucionals presents a la Taula. Una comissió permanent elaborarà el calendari a seguir i vetllarà per la transparència, la transversalitat i el seguiment de les actuacions.

Comenta aquest article