Informació general

Intent fallit de Ciutadans per a modificar el Reglament de l'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la sessió plenària celebrada ahir al vespre

Quatre mocions, tres d'elles presentades pel grup de Ciutadans i l'altra pel PP, van protagonitzar bona part del ple ordinari del mes d'abril, celebrat ahir al vespre. Aquesta sessió plenària va durar tres hores de les quals la meitat, una hora i mitja, es va dedicar a debatre aquestes quatre mocions. Va ser paradoxal el fet que una de les mocions presentada per Ciutadans fos a "favor de la conciliació de la vida laboral, familiar i personal" i que, precisament, el ple s'acabés gairebé a 1/4 d'11 de la nit.

Moció per a modificar el Reglament de l'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament

De les quatre mocions la que va suscitar un debat més intens va ser la que el grup de Ciutadans va presentar "en defensa de la cooficialitat de les llengües a Catalunya i de reconeixement de la seva pluralitat lingüística", que va ser exposada per la regidora Encarni Bello. La moció demanava "el compromís de l'Ajuntament de Cambrils amb la defensa dels drets lingüístics dels catalans i la cooficialitat del castellà i del català a Catalunya". En un segon punt, també demanava que l'Ajuntament modifiqués el Reglament de l'ús de la llengua catalana per tal que tota la paperassa oficial es faci en català i castellà i que les comunicacions oficials de l'Ajuntament als veïns del municipi "es facin en les dues llengües oficials". La moció va ser rebutjada amb els vots en contra dels grups d'ERC, CiU i AdC i només va tenir el suport de Ciutadans i del PP. Els grups del PSC i NMC es van abstenir.

La moció de Ciutadans apel·lava a que, segons l'IDESCAT, "la llengua habitual del 50,7% dels catalans és el castellà i que el català és la llengua habitual del 36,3% dels catalans". En l'enunciat de la moció, Ciutadans també feia esment d'articles de la Constitució Espanyola i de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i, també, de la sentència de 28 de juny de 2010 del Tribunal Constitucional que estableix que "l'administració no pot establir cap preferència en l'ús de les llengües per preservar el dret dels ciutadans a escollir la llengua en què es relacionen amb l'administració".

El primer a respondre la moció va ser el regidor de l'Assemblea de Cambrils, Ivan Sanz, que va començar dient que des que viu a Catalunya "jo no he vist cap conflicte entre llengües. A l'Ajuntament de Cambrils, a qualsevol veí que demani la informació en castellà se li dóna". Sanz també va dir que "fer ús polític d'una patrimoni cultural com és la llengua és desafortunat. No està bé buscar la confrontació en un tema com aquest. No s'hauria de jugar amb la llengua, no hi ha cap conflicte".
Per la seva part, el regidor del PP David Chatelain va anunciar el seu vot a favor amb l'argument de que "no sé si hi ha problema o no però a Catalunya s'ha sancionat per no retolar en català i per això donarem suport a la moció".
Ana López, del PSC, va dir que el seu grup no donaria suport a la moció, "entenc el que diu la moció però també donem suport al que ha dit el regidor Ivan Sanz en el sentit de que no hi ha cap tipus de conflicte".
Per la seva part, el regidor de l'NMC, Oliver Klein, va iniciar la seva intervenció defensant com a cultura catalana les accions culturals fetes en castellà a Catalunya i mostrant-se en desacord amb el manifest Koiné, recentment donat a conèixer. També va dir que no s'ha de fer un ús partidista de la llengua i que s'atenguin les lleis de rang superior. Finalment va dir que l'ús lingüístic de l'Ajuntament de Cambrils és correcte però tot i això va anunciar l'abstenció del seu grup.

La regidora de CiU, Mercè Dalmau, va fer esment dels recursos presentats l'any 2010 per Convivència Cívica Catalana en contra dels reglaments d'ús lingüístic a l'Ajuntament de Barcelona i a la Diputació de Lleida i, posteriorment, a la Diputació de Girona, "aquí ningú ha presentat mai cap recurs amb la qual cosa vol dir que el reglament de l'Ajuntament de Cambrils s'adequa a dret". Dalmau també va llegir una part del Reglament d'ús lingüístic de l'Ajuntament de Cambrils on es contempla que qualsevol que sol·liciti algun document o notificació en castellà se li facilita i se l'atén en la llengua que ho demani, "contempla el català com a prioritari però si el ciutadà ho demana se li lliura en castellà".
Per la seva part, el regidor d'ERC, Eduard Pellicer, va incidir en l'argumentari que ja havia expressat Mercè Dalmau i va aportar xifres del grau de coneixement de la llengua catalana a Catalunya. Pellicer també va expressar que a l'Ajuntament de Cambrils no s'ha discriminat mai per motius lingüístics, "el Reglament d'ús lingüístic de l'Ajuntament de Cambrils es va aprovar l'any 1995 i no hi ha hagut mai cap conflicte".

Encarni Bello: "Per què no m'ha respost ningú en castellà?

Un cop acabades les intervencions dels representants dels grups polítics a l'Ajuntament, la regidora de Ciutadans va sorprendre tothom preguntant per què ningú li havia respost en castellà a la qual cosa el regidor Ivan Sanz va dir que ell sí que havia fet la seva intervenció, en part, en castellà. També va dir que moltes intervencions havien utilitzat la paraula conflicte i que la llengua no és cap conflicte.
L'alcaldessa, Camí Mendoza, va intervenir a continuació per dir que entenia que no té sentit rectificar les coses que funcionen, en referència al Reglament d'ús lingüístic de l'Ajuntament de Cambrils, i que no entenia que s'estigués debatent un punt que no ha generat cap conflicte.

Comenta aquest article