Societat

L'enòleg Antoni Sánchez-Ortiz explica com juguen els nostres sentits en un tast de vi

Per Berta Ruiz

Un moment del taller que va tenir lloc ahir al vespre al Centre Cultural

El Centre Cultural acollia, ahir al vespre, el taller d'estimulació dels sentits: vista, olfacte i gust a càrrec d'Antoni Sánchez-Ortiz, professor del curs de sommelier de la URV. L'activitat, emmarcada en la Setmana de la Ciència 2015, també estava inclosa en la programació de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. Tal com va comentar Sánchez-Ortiz a revistacambrils.cat, "aquest taller forma part de la Setmana de la Ciència de la URV, hem fet diferents visites, tastos i tallers per instituts de la demarcació, on representem la facultat d'Enologia per explicar com és la ciència del vi".

Concretament, en el cas del taller que es va oferir ahir a Cambrils, Sánchez-Ortiz va explicar "quina és la funció dels nostres sentits dins de la percepció dels aromes i dels gustos i com interpretem un tast de vi". Per fer-ho, es va experimentar de forma pràctica les pautes tècniques que se segueixen en el món de la degustació professional. Segons va apuntar l'enòleg, "per determinar la qualitat d'un vi no només són els paràmetres analítics, com per exemple podria ser una anàlisi de sang. Podem tenir uns paràmetres analítics que diuen que el vi és bo, però hi ha uns paràmetres organolèptics que ens diuen si el vi és bo i pot sortir al mercat per donar unes sensacions i uns olors que provocaran plaer i serà un vi de qualitat".

Aquestes pautes se centren en el color, olor i el sabor, per tant, en els sentits de la vista, l'olfacte i el gust. "La primera fase important sempre és el color que ens dóna una idea de l'envelliment, del tipus de vi –si és blanc o negre– si és un vi jove, un vi de criança o un vi més envellit. Després, hi juguen les aromes i les interaccions entre elles, perquè el vi és una beguda fermentada, el vi no fa olor de raïm. Per exemple, un suc de taronja sí fa olor de taronja, però un vi ha tingut un procés de fermentació que fa que tingui un ventall d'aromes molt complex i hem de saber esbrinar quines són les famílies que predominen i quins elements fan que el vi sigui de qualitat. Finalment, el gust, perquè un vi pot ser bo en nas, però en boca pot ser desagradable", va explicar Sánchez-Ortiz.

Comenta aquest article