Informació general

El desdoblament de la carretera de Misericòrdia, una reivindicació històrica

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de la carretera de Misericòrdia

El projecte d'arranjament de la carretera de Misericòrdia que uneix les poblacions de Cambrils i Reus sembla no tenir perspectives de solucionar-se. Des de l'Ajuntament de Cambrils es reclama, des de fa anys, el seu desdoblament, mentre que el projecte de la Generalitat no contempla aquesta opció. Amb el pas dels anys, aquesta qüestió s'ha convertit en una reivindicació recorrent per part dels grups de l'oposició del consistori cambrilenc que demanen que l'Ajuntament de Cambrils pressioni perquè el projecte es dugui a terme. En la darrera sessió plenària, aquest tema va ser, novament, una altra de les preguntes exposades per l'oposició.

Sobre aquesta qüestió, el regidor d'Espai Públic, Paisatge i Medi Ambient –Antonio Laguna– ha comentat a revistacambrils.cat, que la petició de l'Ajuntament de Cambrils segueix sent el desdoblament d'aquesta via, que té un gran volum de trànsit. Segons Laguna, "en el seu dia, l'Ajuntament de Cambrils va presentar al·legacions, perquè la Generalitat va fer un projecte que contemplava diverses rotondes. Treballarem i tornarem a reclamar perquè ens contestin les al·legacions presentades per l'Ajuntament de Cambrils, perquè no tenim cap resposta".

Reclamacions des de l'any 2007

Recordem que aquest projecte es remunta a l'any 2007. Aleshores, el govern municipal del moment ja va presentar un seguit d'al·legacions a l'avantprojecte del Pla Territorial del Camp de Tarragona. Entre d'altres qüestions, l'Ajuntament de Cambrils demanava que la carretera de Misericòrdia arribés fins a l'avinguda de la Diputació. Dos anys després, l'octubre de 2009, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) iniciava el procés d'informació pública del projecte de condicionament i millora de la carretera de Misericòrdia, per tal que administracions, entitats i particulars presentessin les al·legacions o propostes que consideressin adients. Els estudis que va proposar la Generalitat preveien la millora de la carretera al llarg de set quilòmetres, des de l’encreuament amb l’N-340 a Cambrils i l’enllaç amb la T-11 a Reus. Aquesta actuació abastava els termes de Cambrils, Vinyols, Riudoms i Reus i comportava una inversió d'uns 9,5 milions d'euros. Els treballs s'havien de centrar en eixamplar la carretera, de 7 a 10 metres, amb dos carrils de 3,5 metres i vorals d’1,5 metres d’amplada. Així mateix, l’actuació havia de permetre la reordenació dels accessos i encreuaments a la carretera. El DPTOP també plantejava construir tres rotondes: a l’encreuament amb la carretera de Riudoms, una altra a l’inici del terme de Reus —a la zona d’Aigües Verds—, i l'última a l’accés a la urbanització Blancafort. D'altra banda, també es preveia la construcció de dues rotondes més al costat de la carretera: una a l’alçada de la partida Vilagrassa, a Cambrils, i entre els termes de Riudoms i Reus.

Arrel d'aquest projecte, tant la Cambra de Comerç de Reus com els ajuntaments de Reus, Cambrils i Riudoms van impulsar la proposta de desdoblament de la carretera –que aquesta es convertís en una autovia–, així com la seva prolongació fins al vial de Cavet de Cambrils. De fet, el febrer de 2010, els aleshores representants d'aquests quatre ens: el president de la Cambra de Comerç de Reus –Isaac Sanromà–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, l'alcalde de Reus –Lluís Miquel Pérez– i l'alcalde de Riudoms –Josep Maria Cruset– feien públiques, en roda de premsa, el seguit d'al·legacions que presentaven de forma conjunta al projecte de reforma de la TV-3141.

Comenta aquest article