Informació general

El Casal Popular enceta una campanya per demanar una rebaixa de les tarifes de l'aigua

Per Redacció

Seu de Comaigua

El Casal Popular de Cambrils ha iniciat una campanya per demanar la rebaixa de les tarifes de l’aigua de Comaigua, reclamar “transparència total” i que es plantegi remunicipalitzar el servei. La campanya es pot seguir a través de la pàgina de Facebook del Casal Popular i es pot signar la petició que s’ha obert a Change.org.

Segons l’informe elaborat per la comissió encarregada del tema, “el 2006 es va posar en funcionament l’empresa mixta Secomsa Aigües (des de 2014, Comaigua) participada al 51% pel Consell Comarcal del Baix Camp i el 49% per part de l’empresa Sorea, del grup Agbar, Suez i la Caixa. La francesa Suez Environment forma part de l’oligopoli de l’aigua a nivell mundial. El municipi cambrilenc cedia així la gestió municipal de l’aigua a aquesta empresa mixta en favor d’una suposada millora del seu servei. L’operació que va signar l’Ajuntament el 2006 atorgava per 30 anys el servei municipal a aquesta empresa a canvi de 18 milions d’euros. L’octubre de 2014, Cambrils Actua va fer pública la informació sobre l’abús de preus i la manca de transparència de Comaigua. Actualment l’empresa mixta ha millorat la total opacitat que existia aleshores a la seva web i ha posat un portal de transparència responent a la llei estatal aplicada a partir de desembre de 2014. Els municipis que gestiona Comaigua són: Castellvell del Camp, la Selva del Camp, les Borges del Camp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, i Vinyols i els Arcs. També serveis parcials del cicle de l’aigua; així gestiona la depuració d’aigües residuals als municipis d’Alforja, Botarell, Montbrió del Camp, Riudecanyes, Riudecols i Vilaplana, i realitza altres serveis complementaris segons encàrrec de cada municipi a la urbanització Planes del Rei, Albiol i Riudecols. En total gestiona 11 depuradores del Baix Camp, ja que enguany ha incorporat l’EDAR de Riudoms. L’empresa assegura que pot donar servei a més de 150.000 habitants. El Consell Comarcal del Baix Camp (amb 44,8 milions de pressupost d’enguany) destina 8.759.009,56 euros a Comaigua”.

Secomsa s’ha instal·lat a Cambrils en un edifici històric cedit per l’Ajuntament

Tal com ha exposat el Casal Popular en el seu comunicat, la seu de Secomsa Aigües es va inaugurar el 22 de febrer de 2008, en un immoble de titularitat municipal des del 2005 i cedit a l’empresa. El Mas Benet Ferré es tracta d’un immoble d’interès històric, pertanyent a un militar liberal cambrilenc company d’armes del general Prim, que va inaugurar l’edifici el 1869. Les obres de reforma i adequació van costar 1,2 milions euros (Sorea només en va pagar 700.000 euros). Es va construir un edifici d’oficines de 330 metres quadrats al costat del mas rehabilitat (de 220 metres quadrats) i convertit en espai d’atenció al públic, però, el 2014, es va haver de tornar a fer obres per problemes d’estructura. La inauguració de la seu cambrilenca de Secomsa va anar a càrrec de l’aleshores alcalde, Robert Benaiges (govern PSC-ERC-IC), i va comptar amb la presència de Leonard Carcolé, director general del grup Agbar, conegut com el “senyor de l’aigua” i que ja va estar present a la inauguració de les obres. Carcolé també va ser conseller d’Ematsa, la subministradora d’aigua de la ciutat de Tarragona, també del grup Agbar, i posteriorment va ser president de l’Agència Catalana de l’Aigua. Segons el comunicat, Carcolé “a l’ACA va potenciar el caràcter empresarial dels òrgans de decisió de l’agència i va facilitar la privatització d’aigües més gran de Catalunya, la d’Aigües Ter-Llobregat (gener 2013) operació actualment anul·lada pel TSJC. Organitzacions com Aigua és Vida han denunciat l’escandalosa privatització d’un ens qualificat per l’ONU el 2010 com la segona millor empresa pública d’aigua del món”.

Què hi ha darrere de la gestió de Sorea?

El comunicat del Casal Popular fa un repàs històric d'una sèria de dades relacionades amb Sorea. Així doncs, segons el Casal Popular, "a pocs mesos de la inauguració de la seu de Secomsa a Cambrils, el Departament de Comerç de la Generalitat donava la raó a l’Ajuntament de Premià de Mar en la seva denúncia per taxes abusives per part de Sorea (Agbar). Des d’aleshores han estat nombrosos els ajuntaments i entitats que han fet públiques suposades males pràctiques de Sorea: Martorell, Segur de Calafell, Roda de Barà, Rubí, Sant Antoni de Vilamajor, Ripollet, Cabrera d’Anoia (amb un augment del 124%) i municipis de comarques com Osona i Ripollès, entre d’altres casos. Fins i tot s’acusa a la negativa de l’anterior equip de govern d’Arenys de Munt a pagar la indemnització de 600.000euros a Sorea per haver remunicipalitzat el servei, com un dels motius de la moció de censura del 2013. Anteriorment, el 2003 es feia pública l’ús indegut de dades personals dels clients."
Les sorpreses no acaben aquí, segons el Casal Popular, ja que el 2012 es va fer públic que Sorea estava implicada en el cas Palau de la Música. “Les instàncies judicials tenen constància d’una donació de 255.000 euros de Sorea a la Fundació Trias Fargas, afí a CDC. El 2008 va transcendir que Sorea havia donat 80.000 euros a Catalunya i Territori, fundació d’UDC. El cas de corrupció obert a l’Ajuntament de Torredembarra l’estiu de 2014, va fer públic que s’estan investigant les adjudicacions a Sorea. Pel que fa a episodis judicials relacionats amb Agbar, actualment la Fiscalia Anticorrupció té a la taula la cessió del servei d’aigua a l’ens Àrea Metropolitana de Barcelona, mentre que l’Audiència Nacional amb el cas Pokémon ha destapat una trama corrupta en nombroses concessions municipals a Galícia i Astúries”.

L’increment de preus ha estat superior a l’IPC

El comunicat del Casal Popular també diu que "consultant les factures d’aigua, podem comprovar que el 2006 –any de creació de l’empresa mixta– el preu del metre cúbic era de 0,4833 euros, mentre que el 2013 i fins enguany s’enfila a 0,6339 euros. Segons dades extretes de l’ACA, arriba a 0,737 euros, però es tracta d’un preu màxim. Un altre indicador de l’increment de preu és el del manteniment del comptador, que va passar d’1,14 euros cada dos mesos, a 2,35 euros mensuals a partir de 2013. Poden semblar xifres petites, però a aquestes tarifes s’hi ha d’aplicar l’IVA i el cànon de l’aigua. Un dels casos més flagrants de la comparativa de preus és l’alta de comptador d’aigua".

Mont-roig del Camp (servei municipal): 103 euros
Reus (servei municipal): 113 euros
Valls (Sorea): 264 euros
Cambrils (Comaigua-Sorea): 378 euros

Segons el Casal Popular, "els preus que paguen els consumidors vénen aprovats pels representants municipals presents al consell d’administració de Comaigua. En el cas de Cambrils hi tenim dos regidors, per la qual cosa perceben un sou extra. Tal i com es va publicitar en el moment de la creació de l’empresa mixta, l’increment de preu del servei mai superaria l’increment de l’IPC més un punt, cosa que no s’ha complert. Segons ha publicitat el regidor Ivan Sanz (AdC), en el contracte de l’Ajuntament amb l’empresa sobre l’increment de preus, a la clàusula 3 apartat B, hi afegeix: en qualsevol cas, s’admetrà l’aplicació d’una variació sempre que es justifiqui per la modificació de les condicions objectives inicialment definides”, amb la qual cosa, segons el Casal Popular, “queda demostrada una arbitrarietat total”. Sobre la transparència dels càrrecs i la gestió interna de l’empresa mixta, el 51% de la qual és de capital públic, el 5 de maig d’aquest 2015 el Casal Popular de Cambrils va demanar al Consell Comarcal del Baix Camp que, complint amb la Llei de transparència de 2013, se’ls facilités el sou dels membres del consell d’administració de Comaigua. En aquell moment al portal de transparència, a l’apartat “Retribucions d’alts càrrecs”, només hi figurava: “les dietes meritades pels membres del consell d’administració han ascendit a 150.000 euros en l’exercici 2013”. El mes de juny el Consell Comarcal va comunicar al Casal Popular que havien modificat la informació a la web, tal i com els van demanar i com es pot consultar actualment. “Com podem veure, Comaigua encara mantenia rèmores de la total opacitat de fa pocs mesos”, diuen des del Casal.
“Tot això només són petits exemples que corroboren com les privatitzacions recomanades per la UE i el BM comporten opacitat i augment de preus”, diu el comunicat del Casal. “Prèviament a la campanya electoral de les municipals de 2011, el PP cambrilenc prometia rebaixar preus de l’aigua i criticava la privatització per part del govern del PSC, ERC i ICV, però, com hem vist, quan han governat CiU, PP i PLIC els preus han continuat pujant i no cal dir que mai s’ha qüestionat el model de gestió mixta. Mesos abans d’acabar el mandat, el regidor de CiU Dani Milan va deixar el càrrec en ser nomenat director gerent d’Ematsa (Empresa Municipal d’Aigües de Tarragona) pertanyent a Agbar. Altre cop s’evidenciaven els vincles entre política i negoci de l’aigua”.

“Volem una gestió pública i transparent”

Segons el Casal Popular, el cas de Cambrils i de Comaigua és un exemple més d’aquesta ofensiva mercantilista que ha fet que Catalunya esdevingui un cas únic en què el 83% de la gestió de l’aigua està en mans privades quan, per exemple, als Estat Units és només del 8%. Casos de tot tipus certifiquen que cedir un servei públic com l’aigua implica una pèrdua en la qualitat-preu i una pèrdua de la gestió democràtica d’un bé escàs i un recurs bàsic reconegut per les Nacions Unides. Mentre ciutats europees estan remunicipalitzant el servei i creen organismes realment participatius, Catalunya té el rècord mundial de gestió privada de l’aigua “convertint-se en una casella més del tauler de les multinacionals d’aquest bé comú. Els estrets vincles entre l’oligopoli de l’aigua i la classe política demostren, altre cop, la cara d’aquest capitalisme d’amics que exerceixen els grups dirigents. El desorbitat increment de preus del servei i la implicació d’aquestes empreses en casos tèrbols han de fer reflexionar la ciutadania per tal d’exigir transparència i demanar una gestió pública d’aquest bé comú”.

Rebaixa de les tarifes, transparència i remunicipalització del servei

Per tot, des del Casal Popular es reclama que “els representants del Consell Comarcal presents al consell d’administració de Comaigua (pendent de renovació) aprovin una rebaixa significativa d’aquestes tarifes abusives. Els dos nous representants cambrilencs són els responsables de reclamar aquesta rebaixa, ja que així ho estipula el seu reglament; exigim la màxima transparència en la gestió interna d’aquesta empresa mixta així com facilitar tota la informació sobre el càlcul de tarifes i preus; demanem l’obertura d’un debat a fons a totes les administracions i a nivell ciutadà, per tal de remunicipalitzar un servei que l’Ajuntament de Cambrils mai hauria d’haver cedit”.

Comenta aquest article