Informació general

Poc debat entre els alcaldables a l'acte convocat per les entitats de Vilafortuny

Per Lluís Rovira i Barenys

Els representants de les onze formacions polítiques, ahir, a les instal·lacions de l'escola Guillem Fortuny, a Vilafortuny

Els alcaldables de les onze formacions que es presenten a les eleccions municipals a Cambrils van participar en el debat que, ahir al vespre, es va celebrar a l'escola Guillem Fortuny, a Vilafortuny i organitzat per les associacions de veïns, culturals, solidàries i AMPA de tots els centres educatius de Vilafortuny. En realitat van ser deu els alcaldables participants ja que Ferran Giné, cap de llista de Ciutadans, no hi va participar i en el seu lloc ho va fer el número dos de la candidatura, Imanol Rico.

Els organitzadors del debat van distribuir una bateria de temes repartits en sis tongades de preguntes que els candidats havien d'anar responent. El debat entre ells no va existir a excepció d'unes breus espurnes que es van produir a la part final de l'acte. Les claques que portaven, en major o menor quantitat, cadascuna de les formacions només van actuar aplaudint la intervenció del candidat pertinent, en la darrera de les sis intervencions. El debat va ser moderat per Francesc Benaiges.

Senyor "Chaterlain"

Una de les petites friccions que hi va haver la va protagonitzar el candidat del PP quan va replicar unes intervencions anteriors dels representants de Ciutadans i de l'Assemblea de Cambrils respecte a les olors de la depuradora i a la contaminació de pous de la zona. David Chatelain va fer esment que el candidat de Ciutadans no estava present tot i que hi havia el cartell amb el seu nom i el representant de Ciutadans, en el torn posterior li va replicar dient-li senyor "Chaterlain" que és com hi posava al cartell que el candidat del PP tenia al seu davant. Ivan Sanz, candidat de l'Assemblea de Cambrils, també va replicar Chatelain dient que ell no disposava de la informació necessària sobre l'estat de contaminació dels pous a diferència del candidat del PP i actual regidor del govern.
D'altra banda també cal dir que davant del candidat de SI hi posava "J. Laboira" en comptes de J. Laboria.

Instal·lacions, espai públic, senyalització, ...

El primer bloc de preguntes interpel·lava els candidats sobre el futur del complexe esportiu de la Baronia, l'obertura tot el dia del Centre Cívic, la dotació de serveis informàtics d'aquest centre així com del d'una biblioteca i la construcció d'uns serveis sanitaris a Vilafortuny. Els candidats van estar d'acord en potenciar cadascuna de les reivindicacions expressades pels veïns. En el segon bloc de preguntes es va fer esment del deteriorament de l'espai públic i de la seguretat ciutadana. També hi va haver força coincidència en moltes de les intervencions. En aquest punt el candidat de MES, Robert Benaiges va desvetllar que la neteja a Vilafortuny es fa una vegada cada quinze dies i que això s'havia de corregir. Per la seva part, la candidata de CiU, Mercè Dalmau, va dir que en aquests darrers anys s'havia incrementat en 150.000 els m2 de zona verda a Vilafortuny. Andrea Montemezzani, candidat d'ADxC, com a veí de la zona va dir que hi ha llocs on es veuen rates com a gats i que i que en molts carrers hi ha forats al paviment. Camí Mendoza, candidata d'ERC, va fer esment a que l'any vinent s'ha de renovar el contracte de la neteja i la recollida d'escombraries i que s'hauran de buscar millors condicions.

El tercer bloc de preguntes demanava als candidats que es pronunciessin sobre la senyalització de l'A7 que deixa Vilafortuny com a Cambrils Est. També es va preguntar sobre el futur dels terrenys que hauria d'alliberar Renfe al posar-se en marxa el nou traçat ferroviari. Algunes de les respostes van anar en el sentit de que això no era competència municipal tot i que algun candidat com ara Robert Benaiges va parlar de fer una senyalització complementària amb el nom de Vilafortuny. La defensa del topònim de Vilafortuny va ser unànime. Pel que fa a la via del tren, es van repetir en certa manera el que es va dir al debat monotemàtic d'alcaldables sobre mobilitat, celebrat el passat 13 de març.
En el quart bloc de preguntes es va posar sobre la taula la problemàtica de la depuradora i les males olors així com la reutilització de l'aigua depurada com a aigua de reg. En aquest apartat, dos regidors del govern municipal van aportar informació. Per una banda David Chatelain va reconèixer que la depuradora està treballant al 120% i Mercè Dalmau va dir que ja estava programada l'ampliació de la depuradora per part de l'ACA.

El cinquè apartat de preguntes va fer esment al consell de barri i a la seva efectivitat a l'hora que les decisions que prengui siguin vinculants. David Chatelain, com a actual regidor del barri de Vilafortuny, va dir que en aquest mandat s'havia intentat fins a cinc vegades la seva constitució però que no s'havia aconseguit per falta de quòrum necessari. Oliver Klein, Candidat del NMC, va aprofitar el seu torn per deixar en evidència a Chatelain, al no haver estat capaç d'impulsar el consell de barri i va aprofitar per manifestar que la participació ciutadana no ha funcionat en aquest mandat. D'altra banda, tots els candidats van aprofitar per dir que són partidaris d'incrementar la participació ciutadana tal i com contemplen els seus programes.

Els pactes postelectorals

El darrer bloc de preguntes va interpel·lar als candidats sobre pactes postelectorals, la creació d'un portal de transparència municipal i, també, demanava als candidats quines responsabilitats pensaven assumir davant la ciutadania en cas de no complir els seus programes electorals. Pel que fa a pactes, qui va ser més clar va ser el candidat de SI, Jordi Laboria, que va dir que la seva formació no pactaria amb el PP ni amb Ciutadans per qüestions ideològiques. Robert Benaiges també va fer esment a una lògica ideològica i programàtica i la resta de candidats van centrar el tema de pactes amb la qüestió programàtica, sense ensenyar gaire les cartes. Oliver Klein va ser una mica més contundent al dir que el NMC no vol ser un partit frontissa i que aspiraven a ser el partit majoritari per a poder marcar les condicions. Pel que fa al portal de transparència, tots els partits hi van estar d'acord i David Chatelain va dir que la llei de transparència l'havia fet el PP, afirmació que va anar acompanyada de l'esbroncada de la nit. En el tema de les responsabilitats en cas de no complir el que s'ha promès, alguns candidats van fugir d'estudi i d'altres com Mercè Dalmau i Jordi Laboria van dir que és l'elector qui avalua el que fan els partits en les eleccions posteriors.

Coses de l'idioma

Una de les curiositats del debat va ser observar el canvi d'idioma emprat per alguns candidats. El candidat de Ciutadans va fer totes les seves intervencions en castellà. En la primera tongada de preguntes, Ciutadans va ser la penúltima força a intervenir. En aquesta tongada tota la resta de candidats havia fet les seves intervencions en català. Però sigui pel que sigui, a partir de la segona tongada de preguntes les intervencions en castellà van anar apareixent amb més freqüència i en el tercer bloc ja van ser cinc els candidats que van fer les seves intervencions en castellà: Imanol Rico de Ciutadans, Ana López del PSC, Andrea Montemezzani d'ADxC, Ivan Sanz de l'Assemblea de Cambrils i David Chatelain del PP. Ana López només va fer la seva primera intervenció en català i des del segon bloc de preguntes ja ho va fer tot en castellà mentre que Montemezzani només va fer una de les intervencions en castellà. Sanz i Chatelain, van anar alternant els dos idiomes.


Comenta aquest article