Cultura

Història d'un vaixell enfonsat en aigües del Delta de l'Ebre durant la Guerra del Francès l'any 1813

Per Berta Ruiz, Cedida

Imatge del fons marí de la zona del Delta de l'Ebre on es troba enfonsat el vaixell anglès des de 1813

El Museu d'Història de Cambrils organitzava, ahir al vespre al Centre Cultural, una conferència titulada "Deltebre I: la història d'una excavació", a càrrec de Gustau Vilar, arqueòleg i director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, emmarcada en el programa d'activitats de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. A la presentació hi van ser presents el regidor de Cultura –Francesc Garriga– i el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí. Gustau Vilar va donar detalls de la història del vaixell enfonsat l'any 1813, descobert davant de les costes del Delta de l'Ebre. Per un costat, Vilar va explicar l'excavació subaquàtica que duen a terme i que es va iniciar l'any 2009, mentre que per altra banda, també va presentar l'exposició titulada "Deltebre I. La història d’un naufragi... Un episodi del setge i de l’ocupació de Tarragona (1811-1813)" que es va inaugurar el passat 20 de març al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i que es podrà visitar fins el 4 d'octubre.

Localització de molts objectes de la vida a bord

Segons va comentar Gustau Vilar a revistacambrils.cat, "es tracta d'un vaixell que es va enfonsar durant la Guerra del Francès, l'any 1813. És un comboi anglès que surt d'Alacant per anar a atacar a la ciutat de Tarragona, dins del setge de 1813. En plena retirada d'aquestes tropes angleses pateixen un temporal de llevant que fa que una sèrie de vaixells embarranquin a les goles de l'Ebre. Un d'aquests vaixells és el que hem trobat. En l'excavació subaquàtica s'hi han trobat molts objectes de tot tipus tant del carregament com de la vida a bord del vaixell. Per exemple, hem trobat tots els elements propis del capità, fins i tot el seu segell, el seu tinter i la ploma, tot en molt bon estat de conservació. Tots aquests objectes es poden gaudir a l'exposició instal·lada al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona".

Vaixell enfonsat pel temporal durant la Guerra del Francès

Segons s'explica a la pàgina web del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona: "aquest vaixell formava part del comboi militar que actuà en el setge a la plaça de Tarragona. La presa i la defensa de la ciutat de Tarragona eren l’objectiu de l'expedició marítima, organitzada pel lloctinent general, John Murray i dirigida pel contraalmirall Hallowell. Es pretenia dividir la península en dues parts i aturar el subministrament francès (...). L’atac fou un fracàs i, durant la retirada, una sèrie de vaixells de transport van quedar embarrancats per un temporal a les goles de l’Ebre. Les fonts parlen d’un total de 18 embarcacions que van encallar, 13 de les quals van ser recuperades. Per tant, van quedar 5 vaixells perduts a l’Ebre amb la seva càrrega militar. Un d’aquests és l’anomenat Deltebre I. Dos-cents anys després, el 2008, un pescador local, Carles Somolinos, va comunicar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya la troballa d’aquest vaixell.  El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha estat l’encarregat de la seva excavació i estudi (...)".

Un moment de la xerrada, ahir, al vespre. D'esquerra a dreta: Gustau Vilar, Francesc Garriga i Gerard Martí

Comenta aquest article