Societat

La galera, de producte minoritari i desconegut a ingredient estrella de la gastronomia cambrilenca

Per Berta Ruiz

L'activitat es va fer el passat divendres a la tarda a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors

La Confraria de Pescadors va acollir, el passat divendres a la tarda, l’activitat “Galeres en viu”, en el marc de les Jornades de la Galera. Després de la bona acollida que va tenir l’activitat l’any passat, enguany s’ha tornat a repetir amb una molt bona assistència de participants. La visita guiada es va fer tant aquest passat divendres 20 de febrer com el divendres dia 6 de febrer. En aquestes sessions, el secretari de la Confraria –Xavier Domènech– va ser l’encarregat de mostrar les instal·lacions de la Confraria i guiar el grup de participants pel moll pesquer.

Pesca a Cambrils des del segle XIII

Per començar, es va recórrer bona part del moll –poc després de l’arribada de les barques a les cinc de la tarda–, on els pescadors s’encarregaven de classificar, triar i arreglar el peix. Domènech va explicar diferents detalls sobre la captura d’aquest marisc que viu en llocs arenosos –a uns 50 metres de profunditat– i del qual se n’agafa més quan hi ha mala mar i que, ara, és la millor època de l’any per trobar-ne –cap al mes de febrer–. En la primera part del recorregut, Domènech va explicar als visitants que a Cambrils es pesca des del segle XIII i que, actualment, hi ha diferents arts de pesca –arrossegament, encerclament i arts menors–. La flota més nombrosa és la d’arrossegament, amb un total de 17 embarcacions, que són les que pesquen les galeres.

Domènech va afirmar que, abans, la galera era un producte minoritari, poc conegut i no gaire apreciat pel públic en general, tot i que sempre ha estat un excel·lent potenciador per donar un intens sabor a elaboracions com els fideus rossos, les sopes de peix o els suquets. Arran de les jornades –ara fa onze anys–, segons Domènech, la galera ha esdevingut un producte molt preuat i un element estrella de la gastronomia cambrilenca

Al llarg de la visita, els participants van poder conèixer en primera persona l’activitat que es du a terme al moll. Des de l’arribada de les barques amb el peix i la seva preparació. Van recórrer el moll i veure les diferents embarcacions. Domènech els va comentar detalls del dia a dia pesquer i va explicar que la flota cambrilenca és relativament nova ja que totes les barques tenen una antiguitat des de l’any 2000 cap aquí. La majoria d’aquestes barques, segons va dir, estan construïdes a localitzats com Sant Carles de la Ràpiga, Vinarós o Benicarló, municipis amb molta tradició pesquera. No obstant, Domènech va recordar que durant molt anys també es van construir barques a Cambrils, les feien els germans Vives a les seves drassanes del carrer de les Drassanes.

El grup també va poder accedir a l’interior de les instal·lacions de la Confraria, on van observar el procés d’etiquetatge i classificació dels productes. En aquest punt, Domènech va explicar detalls com que, a les caixes de galera no se’ls hi tira gel –perquè en aquest cas, el fred mata el producte– i que, la galera no s’ha de conservar a la nevera.

Tast d'olis a la Cooperativa per cloure el programa

Per altra banda, aquest dissabte al matí a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, es va organitzar un curs d'iniciació al tast d'olis verge extra, en el marc de les Jornades de la Galera. L'activitat, que va ser impartida per
Jordi Martí –membre del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges de Catalunya–, va comptar amb la participació d'un total de 16 persones. Com en d'altres edicions, el curs va incloure una part teòrica sobre les característiques d'aquest producte i una part pràctica en què els participants van poder tastar diferents tipus d'olis d'oliva verge extra i descobrir les característiques organolèptiques de cadascun d'ells. Amb aquest curs de tast d'olis es va cloure el programa d'activitats de les Jornades de la Galera d'enguany.

Comenta aquest article