Informació general

S'aprova per unanimitat classificar els terrenys del Parc Samà com a sòl no urbanitzable d'interès agrícola

Per Cristina Sierra

Aspecte d'una part dels terrenys del Parc Samà

Un dels punts més importants que es va aprovar de manera unànime al ple va ser l'aprovació inicial de la modificació puntual del POUM per donar compliment a la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació als terrenys del Parc Samà i de Mas d'en Blai. El regidor d'Urbanisme –David Chatelain– va explicar que s'havia de donar compliment a la sentència emesa el juny de 2010 que considerava que la desclassificació dels terrenys realitzada amb l'aprovació del POUM de 2006 "no estava suficientment motivada ni argumentada" i, per això, demanava que es fes una classificació dels terrenys degudament "motivada i justificada".

Tal com va apuntar el regidor, els terrenys s'han classificat com a sòl no urbanitzable d'interès agrícola perquè és el que marca el Pla Territorial del Camp de Tarragona. "L'any 2003 es va decidir desclassificar els terrenys i deu anys més tard ens veiem obligats a pronunciar-nos sobre aquest tema", va lamentar.

Minimitzar les conseqüències

Chatelain va continuar la seva intervenció apuntant que aquest tema no s'acabarà ja que "és molt probable que hi hagin conseqüències i no sabem la xifra que suposarà. S'intentarà negociar perquè la reclamació patrimonial sigui 0". El regidor va apuntar que segurament hi hagi una altra demanda per part de Med Group. "L'empresa no desisteix de fer el projecte i la justícia els hi ha donat la raó", va manifestar. Després de les paraules del regidor, els portaveus del NMC –Oliver Klein– i del PSC –Robert Benaiges– van anunciar el seu vot favorable. "Si existeix un Pla Territorial és perquè se suposa que això ens beneficia i li hem de fer cas", va apuntar Benaiges.


Llarg conflicte

El conflicte urbanístic dels terrenys del Parc Samà i de Mas d'en Bali es remunta a l'any 1993. El Pla General d'Urbanisme de Cambrils establia que els terrenys que estaven catalogats com a sòl no urbanitzable podien acollir una zona residencial i un camp de golf annex. En un principi, es preveien 90 hectàrees amb un volum de 2 habitatges per hectàrea. L'any 2002 es va especificar que aquesta catalogació de terrenys corresponia als del Parc Samà i de Mas d'en Blai i la promotora del complex va demanar al govern municipal d'aleshores
una modificació del Pla General d’Urbanisme per tal d’ampliar el nombre d’habitatges. El govern municipal va iniciar la tramitació de la modificació, que va comptar amb el vistiplau de la Comissió Territorial d’Urbanisme, i es va passar de 90 a 150 hectàrees i de 2 a 3,49 habitatges per hectàrea.

L'any 2003, amb el canvi de govern –integrat per PSC, ERC, ICV i ACI–, es va iniciar el procés invers i, amb l’aprovació del POUM de 2006 es va reduir el nombre d’habitatges a construir als terrenys del Parc Samà i es passava, novament, a les 90 hectàrees amb un volum de 2 habitatges per hectàrea. Els promotors de l'empresa Med Group van impugnar el POUM. L'any 2010, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar nul·la la classificació del sòl i va donar quatre mesos al consistori per reclassificar els terrenys.  Arran d'aquesta sentència, l'Ajuntament va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Ara fa un mes, el Tribunal Suprem va dictar que el consistori havia de fer cas a la sentència emesa pel TSJC i que tenia quatre mesos per reclassificar els terrenys.

Comenta aquest article