Informació general

El Consorci de la TDCamp modifica els seus estatuts després que l'Ajuntament de Riudoms es desvinculi d'aquesta entitat

Per Berta Ruiz

Seu de les instal·lacions de la TDCamp

La sessió plenària d’ahir al matí va ratificar la modificació dels estatuts del Consorci de la TDCamp donat que un dels seus membres, l’Ajuntament de Riudoms, va decidir desvincular-se del mateix, aquest passat estiu. Tal com va explicar l’alcaldessa, inicialment, el Consorci estava format pels ajuntaments de Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Selva del Camp, Riudoms i pel Consell Comarcal del Baix Camp. Amb la baixa de l’Ajuntament de Riudoms, el Consorci de la TDCamp ha hagut de rectificar els seus estatuts, així com la participació econòmica que cada membre aporta en relació al seu nombre de població (segons dades de l’IDESCAT). Per tant, l’Ajuntament de Cambrils té un percentatge de participació econòmica del 43,48% (32.422 habitants); l’Ajuntament de Mont-roig del Camp un 16,35% (12.193 habitants); l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aporta un 7,82% (5.839 habitants); l’Ajuntament de La Selva del Camp té un percentatge de participació del 7,35% (5.477 habitants), mentre que el Consell Comarcal del Baix Camp aporta el 25% restant. Però l'aportació d'aquests organismes serveix només per a les despeses tècniques d'emissió ja que el gruix de la despesa de la TDCamp l'assumeix l'Ajuntament de Cambrils a través de l'Epel Cambrils Audiovisual, empresa municipal creada per aquesta finalitat.

El NMC posa en dubte la "viabilitat econòmica" de la televisió pública

Sobre aquesta qüestió, el regidor del NMC –Oliver Klein– va dir que, “això és la ratificació d’un fet, que és que l’Ajuntament de Riudoms ha causat baixa. Però el que volem és fer una queixa per tot el procés que s’està seguint amb aquest tema. A l’estiu es va plantejar la no continuïtat d’aquesta televisió i finalment, vam veure com continuava amb una reducció de la plantilla, i ara, recentment s’ha signat un acord amb TAC12 per a que es faci càrrec de la direcció. Són tota una sèrie de fenòmens, on nosaltres no hi participem. El govern anuncia els canvis i ens assabentem per la premsa”. Klein també va posar en dubte “la viabilitat econòmica” de tot plegat, al·legant que es va optar per una continuïtat amb “estalvi”, que, a la pràctica, “no és real”, segons va dir. En tema de personal, “es van acomiadar quatre persones, però se’n va contractar una” i “ara ve una persona de Tarragona a dirigir la televisió”. Per altra banda, en el tema comercial, “no sabem si s’estan assolint els objectius”. Segons Klein, “hi ha coses que no entenem, no hi hem participat i tampoc estem d’acord amb algunes decisions”.

Mercè Dalmau: "Aquest equip de govern mai ha qüestionat la continuïtat de la televisió públicament. No faci afirmacions que no són veritat, ni converses de cafè"

En resposta a les crítiques del regidor Klein, Mercè Dalmau va retreure-li que estava confonent “criteris”, al referir-se al consell de l’Epel Cambrils Audiovisual en comptes del Consorci de la TDCamp. Segons va dir-li, en el darrer consell d’administració de l’Epel Cambrils Audiovisual, “es va explicar el conveni amb TAC12. Vostè no va venir. Va venir un altre membre del NMC, i allí es va explicar”. Pel que fa a la continuïtat de la televisió, Dalmau es va mostrar molt contundent quan va afirmar que, “aquest equip de govern mai ha qüestionat la continuïtat de la televisió, públicament. No faci afirmacions que no són veritat, ni converses de cafè. Tot això ens ho vam trobar fet! Són les mateixes regles de joc”. Pel que fa a la reducció de la plantilla de la televisió, Dalmau va contestar que també es va explicar en el consell d’administració. “Vostè demana explicacions, però no es queixi que no se l’informa. El govern no porta les coses de manera tancada i fosca, és un govern de transparència en tot”, va afirmar l’alcaldessa.

A aquestes paraules, Oliver Klein va retreure-li que no s’havia confós, sinó que és coneixedor del funcionament de tot plegat. Segons va dir, “aprofitava aquest punt per parlar sobre les decisions que s’estan prenent i per qüestionar-les, perquè posem en dubte la seva viabilitat futura”.
Finalment, el punt va ser aprovat amb els vots favorables del govern i del PSC, amb les abstencions del NMC.

El PSC reclama, "la política plural que una televisió pública ha de tenir"

Tot i que des del PSC no van intervenir en el debat d’aquest punt, sí que ho van fer en el control de l’acció de govern, precs i preguntes. En aquest, el portaveu dels socialistes –Robert Benaiges– va exposar una sèrie de queixes sobre el funcionament actual de la televisió pública. Pel que fa al tema del personal, Benaiges va criticar que s’acomiadessin una sèrie de persones, mentre que per altra banda, ara s’ha contractat una persona que “té un cost important” i que, segons va dir, “no sabem quin paper juga ni desenvolupa en la direcció de l’Epel”. En aquest sentit, va apuntar que els membres de l’oposició també formen part del seu consell d’administració i que, “per cortesia”, “el director se’ns hauria de dirigir i explicar quins són els seus criteris de treball”.
Pel que fa a l’àmbit informatiu, el regidor del PSC va afirmar que “és normal que hi apareguin més els membres de govern, però en set mesos que porten estan incomplint els criteris que vostès reclamaven quan estaven a l’oposició. Abans, cada mes hi havia un debat polític a la ràdio i un debat polític mensual a la televisió. Les dues coses han desaparegut! No reclamem més presència per part nostra, perquè això evidentment, ho marca l’actualitat i no posem en dubte la professionalitat dels treballadors de la televisió, però, facin-s’ho mirar tot plegat! Demanem la política plural que una televisió pública ha de tenir”.

Mercè Dalmau defensa l'acord amb TAC12 per "reduir despeses i sumar esforços"

En resposta a Benaiges, Dalmau va dir que s'ha signat un conveni amb TAC12 per a la direcció i la programació de la televisió, en la figura de Xavier Abelló. Un conveni establert a un preu més "assequible" que l'anterior i fet amb l'objectiu de "reduir despeses i sumar esforços". Tal com va dir l'alcaldessa, "hem d'anar teixint aquest tipus d'aliances per sortir d'aquesta situació econòmica". En relació a temes de gestió de l'Epel, l'alcaldessa va emplaçar al regidor del PSC a assistir al proper consell d'administració, on segons va dir, hi haurà "sorpreses". Quant a les crítiques sobre la cobertura política, Dalmau va contestar que no fa 7 mesos que estan al govern, sinó 5, i que els debats polítics no es feien cada mes, sinó cada tres.

Per altra banda, un dels precs que va fer el PSC va ser per preguntar quina és la relació de despeses en publicitat generada en els mitjans de comunicació. Segons Benaiges, “aquest govern en fa un ús particular i volem saber quin cost representa”. A aquesta qüestió, el regidor d’Hisenda –Ramon Llobet– va dir que les despeses en publicitat pugen a 3.100 euros.

Comenta aquest article