Informació general

La reorganització de departaments municipals i el cessament d'alguns càrrecs encenen la polèmica al ple

Per Berta Ruiz

El debat entre l'alcaldessa, Mercè Dalmau, i el regidor del PSC, Robert Benaiges, va ser força intens

Una vegada més, l'aprovació de diferents qüestions relatives a temes de personal va encendre la polèmica i la discussió al ple, especialment entre l'equip de govern i el PSC, mentre que des del NMC van reclamar que les sessions plenàries no esdevinguin un diàleg a dues bandes entre el govern i els socialistes. Tot plegat va tenir lloc ahir al matí a la sala de plens del consistori, en el ple ordinari corresponent al mes d'agost, que va allargar-se durant més de tres hores i mitja. Van ser doncs els temes de personal i la reorganització de diferents departaments els que van aixecar una major controvèrsia. En línies generals, des del PSC van criticar aferrissadament aquests canvis, des del govern van defensar la seva potestat a realitzar-los per assolir un major estalvi i una major rendibilitat dels recursos i des del NMC van respectar les diferents variacions incidint en el respecte a les persones i a la feina que realitzen.

Anna Peláez deixa de ser coordinadora de l'àrea econòmica i responsable del departament d'Organització i Excel·lència

Per un costat, el ple va acordar deixar sense efectes el nomenament d'Anna Peláez com a coordinadora de l'àrea econòmica –amb un complement específic anual de 14.906 euros– i com a responsable del departament d'Organització i Excel·lència –amb un complement específic anual de 15.105 euros– i adscriure-la com a administrativa al departament de Noves Tecnologies. Cal recordar que Anna Peláez va ser nomenada coordinadora de l'àrea econòmica en el ple del 30 de març de 2004, mentre que va ser designada responsable del departament d'Organització i Excel·lència en un acord de ple del 28 de febrer de 2006. Posteriorment, l'any 2007 va cessar aquesta activitat per passar a ser regidora del PSC dins de l'equip de govern i enguany, passades les eleccions del mes de maig va renunciar a la seva acta com a regidora electa i va retornar al càrrec que ocupava anteriorment, fins ara. Cal destacar que com el seu nomenament va ser un acord de ple, el seu cessament del càrrec també s'ha ratificat pel plenari.

Robert Benaiges: "Això és una persecució, una decisió discrecional i sembla que tornem al segle XIX en la gestió administrativa, amb una actitud repressiva"

En la seva intervenció sobre aquest punt, l'alcaldessa va explicar que s'ha considerat que és innecessària l'existència d'una figura responsable del departament d'Organització i Excel·lència, per tal de rendibilitzar al màxim els recursos humans i econòmics. És per això que de les sis persones que formaven part del departament, només en quedaran dos i les altres s'integraran dins del departament de Noves Tecnologies. Segons Dalmau, "són actuacions buscant el màxim amb la mínima inversió, reorganitzant el personal". Per la seva part, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– va afirmar que aquesta decisió suposa la desaparició del departament d'Organització i Excel·lència, i que l'excusa de l'estalvi econòmic el fan "allí on volen". Quant als resultats assolits pel departament, Benaiges va comentar que "parlar de baix rendiment és una ofensa, quan s'han posat en marxa multitud de projectes com la Carpeta ciutadana, l'atenció telemàtica, etc..". A banda, Benaiges va reiterar que gràcies a aquestes iniciatives innovadores, Cambrils s'ha posicionat com un referent per a d'altres administracions, "tot i que vostès, en dos mesos han vist que això no és bo per Cambrils". El regidor socialista va criticar que aquesta darrera reorganització de personal s'hagi centrat en dues persones que "tenen carnet polític". Segons va dir, "això és una persecució, una decisió discrecional i sembla que tornem al segle XIX en la gestió administrativa, amb una actitud repressiva. Revertirà en l'eficàcia i en la imatge d'aquesta casa. Presentarem un recurs administratiu i una denúncia a la inspecció de treball".

Contestant a Benaiges, Dalmau va dir que: "que parli de persecució política, tornada al segle XIX i actitud repressiva, em sorprèn molt venint de vostè. Vostès van prendre les seves decisions i ara les prenem nosaltres. Aquesta persona tenia aquest càrrec a través de lliure designació. Si vostè creia que el departament d'Organització i Excel·lència era un dels seus puntals, podria haver fet una convocatòria oficial per crear una plaça i fer el procés de selecció". Per la seva part, el regidor d'Hisenda i Personal –Ramon Llobet– va apuntar que amb menys personal es pot portar perfectament aquest departament. També va dir que tres de les sis persones que hi havia fins ara tenien un complement econòmic, i que amb aquests canvis s'assoleix un important estalvi. Finalment, Oliver Klein del NMC va dir que respecten la decisió del govern, tot i que van reclamar una major claredat informativa. Klein va insistir que cal evitar picabaralles partidistes quan es tracten temes de personal.
El punt es va aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern, els vots en contra del PSC i les abstencions del NMC.

Laura Forcadell deixa de ser la responsable de l'OAC

Un altre dels punts de personal que també va encendre els ànims va ser l'acord de deixar sense efectes el nomenament de Laura Forcadell com a responsable de l'OAC inicialment, i posteriorment com a cap de negociat de l'OAC. El primer nomenament es va acordar en el ple del 31 de març de 2003, mentre que el segon va tenir lloc en la sessió plenària del 30 de març de 2004. En un cas similar al d'Anna Peláez, Forcadell va deixar aquest càrrec, l'any 2007, quan va entrar a formar part de l'equip de govern com a regidora del PSC. Enguany, després de les eleccions, va renunciar a la seva acta com a regidora electa i va retornar al lloc de treball que tenia anteriorment.
Cal destacar que com el seu nomenament va ser un acord de ple, el seu cessament del càrrec també s'ha ratificat pel plenari.
El nou govern municipal ha decidit que el servei de l'OAC serà transversal –sense una estructura jerarquitzada– i que per tant, no és necessària la figura d'un cap de negociat. L'àrea estarà sota les instruccions de la regidora responsable, en aquest cas, Laura Mellau.
Novament, Robert Benaiges va criticar aquesta decisió. Segons va dir, "aquesta proposta té poc a veure amb l'eficàcia, ja que va ser aquesta persona qui va crear l'OAC a proposta del govern. És parla de transversalitat i ens inventem l'original fórmula que un regidor pugui assumir responsabilitats tècniques. Si algun usuari fa una queixa de l'OAC, qui farà l'informe pertinent? La regidora que és del propi govern? Em pot assegurar que no hi haurà cap nomenament més endavant? Que ara es treu la persona per sortir del pas? Em pot assegurar que vostès no triaran un càrrec? La regidora no té la formació adequada com a cap jeràrquic". El portaveu del PSC va tornar a insistir que aquesta decisió era purament política i discrecional d'apartar les dues persones que anteriorment havien estat regidores. Va dir que també presentarien un recurs administratiu i la corresponent denuncia.
L'alcaldessa va contestar a Benaiges dient que, "em sap greu que vegi fantasmes on no n'hi ha i persecucions polítiques. Són opcions organitzatives i que la llei ens permet fer". Per la seva part, Ramon Llobet va explicar que la pròpia Laura Forcadell va fer una proposta "personal" de treball horitzontal dins de l'àrea. Per tancar el torn d'intervencions, Oliver Klein va dir que s'abstenien per evitar discussions innecessàries.

 Creació de la Unitat de Cadastre i Cartografia

En la sessió plenària d'ahir també es va aprovar la creació de la Unitat de Cadastre i Cartografia i Gestió Tributària, una proposta conjunta de la regidoria de Planificació de Ciutat i Cultura i la regidoria d'Hisenda. També es va nomenar el cap d'aquesta nova unitat. En aquest punt, Robert Benaiges va criticar el nomenament d'aquesta persona, ja que segons va dir, entre els anys 2003 i 2007 ja va tenir responsabilitats en la gestió tributària i va ser retirat per manca de confiança. "És una proposta que no compartim, perquè pensem que no és la persona adequada per aquesta responsabilitat i tampoc han justificat perquè es tria aquesta persona". Mercè Dalmau va explicar que es crea aquesta unitat de cadastre per estalviar despeses. Segons va dir, l'anterior govern va contractar una empresa externa que suposava un cost 45.000 euros a l'any, i que només feia una part de la feina. "Creiem que és una feina que es pot fer des de la casa, buscant el màxim de rendibilitat econòmica i dels recursos humans". A això, Benaiges va contestar que es va contractar una empresa externa perquè la persona encarregada es va negar a fer aquesta feina. Dalmau va criticar que quan Benaiges estava al govern feia una defensa aferrissada dels tècnics de la casa i que ara, es queixés de la persona triada. Per la seva part, Oliver Klein del NMC va criticar que el debat fos únicament bilateral. Quant al punt va dir que el govern té potestat a reorganitzar com cregui convenient per tal d'optimitzar recursos.
El punt va comptar amb el suport de l'equip de govern i del NMC i el vot en contra del PSC.

Finalment, un altre tema de personal aprovat, a conseqüència de la creació de la unitat de cadastre, va ser deixar sense efectes el nomenament de Cristian Obiol com a cap de Gestió Tributària i Recaptació i adscriure'l al departament de Tresoreria-Recaptació com a tècnic i sense cap variació econòmica, segons va dir Llobet. Es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, el vot en contra del PSC i l'abstenció del NMC.

Comenta aquest article