Societat

Elena Vander presenta el seu llibre "En nombre del amor", una autobiografia dels abusos sexuals que va patir durant la infància

Per Berta Ruiz

Elena Vander i Francesc Mur en un moment de la presentació

Elena Vander, autora del llibre "En nombre del amor. Autobiografia del abuso sexual" va centrar, ahir a la tarda, tota l'atenció de les persones que van assistir a la seva xerrada al centre Les Basses organitzada pel Banc del Temps de Cambrils. Nascuda a l'Argentina, tot i que resident a Sant Cugat del Vallès, actualment és terapeuta psicoemocional –diplomada en la curació del nen–, especialitzada en sexualitat, traumes sexuals i maltractament infantil i està formada en educació sexual, planificació familiar i violència de gènere. També és vicedirectora de l'associació "Prevenir y sanar" (associació compromesa amb la prevenció i curació de l'abús sexual). Habitualment ofereix conferències, seminaris i tallers sobre sexualitat i abusos sexuals, explicant la seva experiència personal, i ahir a Cambrils, també va voler explicar el seu testimoni que ha volgut plasmar en l'edició d'aquest llibre. 

Va patir abusos sexuals entre els 5 i els 15 anys

En el llibre, Elena Vander fa un recorregut per la seva vida i els abusos sexuals que va patir des de la seva infància fins a l'adolescència, entre els 5 i els 15 anys, passant per sis homes diferents durant aquest període. Ha viscut diferents tipus d'abusos, entre els quals, l'abús sexual. Tal com va explicar Elena Vander a Revista Cambrils Diari Digital, "el llibre conté tot el meu procés personal que he fet per sanar el meu trauma. És una manera pràctica d'explicar a la gent que jo he pogut fer-ho i que per tant, es pot aconseguir. Evidentment, jo m'enrecordo de tot el que em va passar, però no m'afecta, perquè he aconseguit superar el trauma i sanar-me. El llibre és una autobiografia, on hi ha plasmades les meves emocions, els bloquejos que vaig patir, les seqüeles sexuals, les pors, el sentiment de culpabilitat. És possible superar el sentiment de por, de dolor, de vergonya, de culpa, de responsabilitat. En el llibre hi ha molta humanitat, sense caure en el victimisme i sempre buscant la part positiva per tirar endavant i renéixer. Sempre dic que trencar amb el sentiment de culpa és el primer pas per superar-ho".

Un llibre d'ajuda

Al llarg del llibre, l'autora fa un exhaustiu recorregut per les seves vivències i com li han marcat les seqüeles post-traumàtiques. En la primera part del llibre explica la seva història personal; en la segona fa una explicació d'alguns dels símptomes post-traumàtics que genera el trauma de l'abús sexual; en la tercera part parla del "secret" que carreguen les persones que han passat per una situació d'abús; en una quarta part se centra en la sexualitat i com desbloquejar el cos per superar el trauma i, finalment, en la darrera part del llibre, Vander exposa una guia pràctica amb informació útil per detectar i com actuar si algun infant està patint abusos sexuals.
Durant la conferència, Elena Vander va explicar que la seva idea era fer un llibre complet, amb la màxima informació sobre aquest trauma, amb conceptes i definicions, amb estadístiques i consells pràctics per afrontar-ho. Com a dada destacada, Vander va apuntar que el 95% dels casos d'abusos sexuals succeeixen dins de l'entorn del nen; el 60% dels casos són familiars del nen; en el 20% dels casos són els padrastres i/o els pares i en un 30% dels casos són els veïns o persones relacionades amb l'escola, entre d'altres.

Pautes per detectar si un nen està patint abusos sexuals

Els assistents a la xerrada d'ahir van poder fer diferents preguntes a l'autora. Entre aquestes, Vander va donar pautes sobre com detectar si un nen està patint abusos sexuals. "El nen transforma el seu caràcter. Cal observar això, així com els seus dibuixos o per exemple la seva manera de jugar amb les joguines. Tot això es manifesta, es veu... A partir d'aquí s'ha d'intentar preguntar al nen d'una manera neutral, sense que se senti acossat, amb un llenguatge i idioma adient, perquè el nen no sap que allò és un trauma, sinó que de moment, és una vivència. Cal destacar que el nen guardarà ocult el seu secret si a casa seva hi ha violència, no s'obrirà mai, o bé si mai es parla de sexualitat amb naturalitat, perquè creurà que està fent una cosa malament i no ho explicarà. La sexualitat és natural i hem de transmetre que no passa res si el nen es toca, si se'n parla, si descobreix la seva energia sexual". En cas que es detecti, Elena Vander va ser clara i rotunda i va dir que s'ha de denunciar, "perquè els nens són una responsabilitat social. Tenim molts recursos per ajudar i s'ha de denunciar. Els nostres nens seran els adults del futur i no només és culpable l'abusador, sinó que també és culpable l'entorn del nen perquè alguna cosa ha fallat per a que succeixi això".


El llibre, editat de manera particular per l'autora, es pot adquirir a través de la pàgina web: www.ennombredelamor.es

Comenta aquest article