Informació general

El nou Centre de Formació Municipal portarà el nom de L'Estudi

Per Redacció

El nou centre de formació municipal, situat a l'avinguda de l'Horta de Santa Maria,  ja té nom

L'Estudi és el nom triat per al nou Centre de Formació Municipal de Cambrils. Aquesta ha estat la proposta guanyadora del concurs "Posa nom al nou Centre de Formació Municipal" que va convocar l’Ajuntament de Cambrils el passat mes de març, quan els serveis del departament d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació, fins aleshores dividits en diferents espais, es van traslladar al nou edifici de l'avinguda de l'Horta de Santa Maria, que comparteixen amb l'Ateneu Juvenil.  

El concurs ha rebut un total de 27 propostes, presentades per 19 persones i organismes. Aquestes han estat valorades per una comissió formada pel regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas–, el cap del departament –Joan Roig–, el director del Museu d'Història de Cambrils  –Gerard Martí–, i Pere Estadella i Bali Cejas. El jurat va acordar per unanimitat triar com a guanyadora la proposta presentada per Júlia Artigau Vidal, amb el nom de L'Estudi, d'acord amb l'exposició de motius centrada en la constància històrica i el vincle del nom amb Cambrils, així com altres aspectes més formals com el fonètic, el polisèmic o l'estètic.

Explicació històrica del nom que s'ha triat

De fet, a l'article de Manel Tarés Lagunas "Mestres rellotgers i organistes. Aproximació a l'ensenyament a Cambrils durant el segle XVII" trobem la justificació històrica del nom proposat. És en el record dels primers indrets on s'exercia l'ensenyament primari a Cambrils al segle XVIII, quan es té constància de la contractació per part del municipi d'un mestre. A més, el municipi s'encarregava de cercar una casa per aquest en la qual també hi impartia les classes. A aquest indret d'escola se l'anomenava l'estudi. Aquests llocs on s'exercia l'ensenyament eren pisos llogats i sovint afligits de mancances. Les queixes dels mestres respecte a la precarietat de les aules és constant al llarg dels segles XIX i principis del XX, tot i que la construcció d'un edifici escolar es va anar retardant dècada rera dècada. Els col·legis religiosos que es van instal·lar a Cambrils a finals del segle XIX van solucionar part de la problemàtica de manca d'aules a la població, però el fort creixement demogràfic i la necessitat d'un col·legi públic i no religiós va haver d'esperar fins l’any 1960, amb la inauguració de l'escola Joan Ardèvol.  Per tant, aquest és un nom històric, símbol dels inicis de l'ensenyament públic a Cambrils. Encara avui se sent l'expressió "anar a estudi" utilitzada per la gent més gran.

Altres propostes presentades al concurs

D'altrs propostes presentades al concurs van ser les següents: "Edifici universal" de Natàlia Vidal, "Estela Calduch" de Daniel Maillo, "L'Horta" de Ferran Vidiella, "Prou cultural, proa al futur" de Juan Fernández, "Impuls" de Cristian Obiol, "Espai pel desenvolupament, espai d'aprenentatge" de Cinta Mata, "Educa'm" de Francesc Ferran, "Àgora" de Jorge Martín, "Fòrum" de Jorge Martín, "Qamríla" d'Antonio Martín, "La porta del sol" de Carmen Benítez, "Paideia" de Xavier Capilla, "Ambs Monds" de Julio Lima, "Ànima Activa" d'Àngels Giménez o Centre Multifuncional Voramar de José María Llevat.

Comenta aquest article