Informació general

Cambrils commemorarà l'Any de les Desgràcies recordant les 15 víctimes mortals del temporal de mar de 1911

Per Raquel Samaniego

Pedro Otiña, Montserrat Flores, Joan Recasens, Robert Benaiges i Gerard Martí, ahir durant la presentació del cicle '1911. L'any de les desgràcies' que impulsa l'Ajuntament de Cambrils

L'any 1911 és considerat l'Any de les Desgràcies. L'1 de febrer d'aquell any van sortir a la mar, com tots els dies, centenars de pescadors arreu de la costa mediterrània per treballar. Gairebé un centenar d'ells no van tornar a casa, doncs van perdre la vida durant un terrible temporal marítim que va agafar desprevinguts mariners i pescadors des del Maresme fins a València. Quinze d'ells eren cambrilencs. La nostra ciutat va ser la segona de tot el litoral amb més morts després de Barcelona. Han passat 100 anys i gràcies a la iniciativa de l'Ajuntament de Cambrils, el diumenge 30 de gener s'iniciarà un cicle que commemorarà aquestes persones i que pretén ser un pas més endavant cap a la recuperació de la memòria històrica.

Es tracta d’un cicle que començarà en la mateixa data que va iniciar-se el temporal i finalitzarà als mesos d’estiu d’enguany, tots ells amb la voluntat que no s’oblidin fets que han marcat la història de Cambrils. Cal destacar que van ser moltes les poblacions que van perdre a algun dels seus ciutadans: Caldes d'Estrach, Vilassar de Mar, Badalona, Barcelona, Tarragona, l'Ametlla de Mar, Peñíscola, Benicarló, Vinaròs, Castelló, València i se sospita que potser algun d'Alacant. Totes aquestes ciutats han estat convidades a participar en els actes de commemoració dels fets, i algunes d'elles han confirmat la seva assistència.

Aquest cicle està organitzat per l'Ajuntament de Cambrils, l'Arxiu Municipal i el Museu d'Història, i compta amb la col·laboració del Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols —que deixarà objectes de Salvament de Nàufrags—, del Museu Marítim de Barcelona i de la Xarxa de Museus marítims de la costa catalana. L'agenda d'actes es va presentar ahir a l'Ajuntament a càrrec de l'alcalde, Robert Benaiges, el director del Museu d'Història, Gerard Martí, el regidor de Cultura, Joan Recasens, l'arxivera municipal, Montserrat Flores, i el també treballador de l'arxiu, Pedro Otiña.

Agenda d'actes

El proper diumenge 30 a les 13h davant de la Torre del Port, s’inaugurarà l’exposició “1911. Sobreviure a la tempesta”, produïda per l’Arxiu Municipal i el Museu d’Història. La inauguració anirà acompanyada d’un homenatge a la mar amb la col·laboració d’entitats locals. Per muntar l’exposició es va fer una crida a través de la revista Argo de patrimoni i cultura marítima, i s’han seleccionat imatges de la Filmoteca espanyola que no corresponen a Cambrils, però que són del temporal de 1911.

Abans d'aquesta exposició, a les 12h, es farà una Missa Major a la Parròquia de Sant Pere en record de les víctimes, on cantarà la Capella Polifònica de Sant Pere. Poc més tard, a les 13.30h, a les escales del Mollet del Rec, hi haurà ofrena de flors, al toc de la sirena, amb la col·laboració de l’Arjau, Vela Llatina de Cambrils, Vent d’estrop, vogadors de Cambrils, La Teca Teatre i l’Agrupament Escolta Gent de Mar.

Sortida fins l'espigó de la riera de Riudecanyes

El dissabte 5 de febrer, a les 16.30h, es farà una sortida a peu fins al cap del terme de Cambrils, a l’espigó de costat de la riera de Riudecanyes. El punt de trobada serà davant de les oficines del Patronat Municipal de Turisme i es comptarà amb la col·laboració de l’Agrupament Escolta “Gent de Mar”. A les 18:30h, a la Platja del costat de la Riera de Riudecanyes, es farà l'acte d’homenatge als 15 cambrilencs morts en el temporal de la nit del 31 de gener del 1911 i a tots els mariners de la costa catalana també nàufrags del temporal. Arribada per mar amb embarcacions tradicionals de l’Arjau, Vela Llatina de Cambrils i Vent d’estrop, vogadors de Cambrils. Al final es farà una encesa de fogueres a la posta del sol. Finalitzarà l’acte amb el “Cant dels Ocells”.

El dijous 24 de febrer, a les 20h a la sala d’actes de la Casa del Mar, xerrada sobre el salvament de nàufrags, a càrrec d'Enric Garcia, cap del Centre de documentació marítima del Museu Marítim de Barcelona. El dijous 17 de març, a les 20h, a la sala d’actes de la Casa del Mar, es presentarà el segon número de “Camins. Revista de patrimoni cultural de Cambrils”, dedicat als mestres d’aixa. Tot seguit, conferència de Fernando Collado, Capità Marítim de Tarragona, sobre la motorització de les embarcacions de pesca.

El divendres 15 d’abril, a les 21:30h, a les escales reials del Port de Cambrils, inauguració de l’escultura “1911-2011 En el pla de les Serenes” de l’artista cambrilenc David Callau Gené. I finalment, el dia 5 de maig, a les 20h, a la Torre del Port de Cambrils, inauguració de l’exposició de tot el treball previ a la realització de l’escultura del David Callau Gené. L’exposició es podrà visitar fins el dia 28 d’agost.

Comenta aquest article