Informació general

Hortènsia Grau (ICV-EUiA): "Demanem la reforma de la Constitució en un sentit federal i plurinacional. El model autonòmic ha tocat sostre"

Per Berta Ruiz

La candidata d'ICV-EUiA per Tarragona, Hortènsia Grau, ahir a la seu de Revista Cambrils
La candidata d'ICV-EUiA per Tarragona, Hortènsia Grau, ahir a la seu de Revista Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

La cambrilenca Hortènsia Grau és la cap de llista d'ICV-EUiA per Tarragona a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Ahir a la tarda, el partit va desplegar el seu programa electoral a Cambrils amb un acte al Centre Cultural i Ocupacional, el qual va comptar amb un dels pesos pesants de la formació, l'actual conseller d'Interior de la Generalitat –Joan Saura–, així com la presidenta del Partit Verd Europeu –la italiana Monica Frassoni–, la pròpia candidata per Tarragona al Parlament de Catalunya –Hortènsia Grau– i el regidor local d'ICV a l'Ajuntament de Cambrils, Salvador Matas.

A uns pocs dies de les eleccions, la candidata cambrilenca va voler fer repàs a Revista Cambrils Diari Digital de com està anant la seva primera campanya com a cap de llista per Tarragona al Parlament, quines són les expectatives del seu partit pel proper 28-N, així com les propostes estrella del programa que presenta ICV-EUiA. Pel que fa a les expectatives electorals, Grau va explicar que mantindran l'escó per Tarragona, ja que "està molt consolidat", però des del partit s'aspira a créixer i poder assolir el segon representant per a la demarcació. "No sé si ens passarà molta factura el desgast del govern pel que fa al creixement de vots. Aspirem a créixer i apel·lem al vot indecís, ja que encara hi ha un 21% d'indecisos".

Crear ocupació a través del sector públic i a través de l'economia verda

L'eix central del programa d'ICV-EUiA és l'ocupació, segons va explicar Hortènsia Grau. "En aquest moment amb la crisi econòmica mundial produïda per l'economia especulativa i per la bombolla immobiliària es van destruir molts llocs de treball basats en el creixement del totxo, sobretot a Catalunya i Espanya. Per no caure en els mateixos errors, plantegem un pla de creació d'ocupació que també serveixi per canviar el model productiu, no podem tornar a basar l'economia en el que anomenem la 'vella economia'. És un error retirar estímuls de l'economia, és a dir, reduir sous i congelar pensions. Pensem que les mesures del govern de Zapatero són un error". Tal com va explicar la candidata, cal crear ocupació des del sector públic amb el reforç de l'estat del benestar –amb serveis de proximitat com l'educació, un pla de formació professional, polítiques actives d'ocupació, més llars d'infants, més xarxa de serveis per a l'atenció sanitària i sociosanitària–, i per altra banda, crear ocupació a través del que s'anomena 'economia verda". En aquest punt, Hortènsia Grau va explicar que cal "posar la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic en el centre de la nova economia com a factor de creació d'ocupació. Vindrà la crisi energètica i nosaltres tenim un 40% de una dependència del petroli. Per tant, ens hem de situar bé i ser competitius per fer-hi front. Es pot crear ocupació amb el nou cicle de l'aigua –depuradores, dessalinitzadores–, amb el reciclatge, plantes de tractament, deixalleries, energies renovables, rehabilitació d'habitatges –crear un parc d'habitatge de lloguer per a que tothom pugui accedir a l'habitatge–, invertir en cotxes i vehicles elèctrics, millorar el transport i la mobilitat. Hem de crear llocs de treball amb valor afegit".

Restaurar les retallades de l'Estatut i "demanar la reforma de la Constitució en un sentit federal i plurinacional, perquè entenem que en aquesta Constitució ja no hi cabem. El model autonòmic ha tocat sostre"

Un altre dels eixos fonamentals d'ICV-EUiA és l'encaix nacional. Segons va assenyalar Grau, "en aquest últim govern d'entesa hem aconseguit el màxim autogovern aconseguit per Catalunya. En els 23 anys anteriors no s'havia retocat l'Estatut. Amb la reforma de l'Estatut i amb el nou acord de finançament blindem unes competències que són de Catalunya i aconseguim unes competències que feia anys que es demanaven com el servei de rodalies dels ferrocarrils, la inspecció de treball, el control del litoral. etc". Després d'això, tal com va apuntar la candidata al Parlament, "la gent no ha d'oblidar l'acció que va fer el PP, que atempta contra la democràcia, però encara atempta més, la decisió del Tribunal Constitucional. Uns senyors als quals no els ha escollit ningú es van saltar el referèndum, el Parlament de Catalunya, el Congrés, i s'han erigit en una quarta cambra". En aquest punt, la cambrilenca va ser contundent, afirmant que: "entenem que ara ja no pot ser igual la relació amb Espanya. El pacte constitucional que vam signar l'any 1978, amb moltes renúncies per part de Catalunya per poder fer possible la convivència, superar la dictadura i fer la transició, ara s'ha trencat. Ara anem a posicions més espanyolistes, més cap a la dreta, inclús en matèria de llengua. Això ens situa en un nou escenari i tenim un full de ruta complicat que també passa pel dret a l'autodeterminació". Des d'ICV, l'objectiu és restaurar les retallades de l'Estatut i paral·lelament "demanar la reforma de la Constitució en un sentit federal i plurinacional, perquè entenem que en aquesta Constitució ja no hi cabem. No hi cap el nostre model d'autogovern i el model autonòmic ha tocat sostre. Si arriba el moment de la negativa, creiem que les institucions catalanes i el poble català estarà plenament legitimat per demanar un referèndum que tingui tres preguntes: "continuem igual?"; "es crea un estat federal i plurinacional" o "demanem la independència?".

Segons va dir Hortènsia Grau, "un altre eix que ens preocupa molt és la desafecció, la radicalitat, la lluita contra la corrupció i la transparència. Creiem que s'han de canviar les normes del joc i s'han de posar mesures contra la corrupció". En matèria d'immigració, "cal continuar desenvolupant el pacte nacional, els plans d'acollida, dotar de més recursos els ajuntaments, no utilitzar en cap cas el fet de la immigració per esgarrapar vots com està fent el PP. Això és sembrar una llavor molt perillosa, ja la van sembrar amb la llengua i amb l'anticatalanisme i ara ho fan amb els immigrants. Tots som persones i tots tenim drets i deures i no hem de fer demagògia".

"Nosaltres valorem els governs de coalició. Sempre hem dit que volem refundar un govern d'esquerres"

Pel que fa al paper del tripartit i el desgast del govern d'entesa, Grau va insistir que des d'ICV "valorem els governs de coalició, tot i que el tripartit tingui tanta mala fama i mala premsa. Creiem que entre tres es governa millor que un sol partit. Nosaltres ens hem hagut d'empassar coses, igual que ERC i PSC, però això és la democràcia, és més divers i representatiu de Catalunya. Sempre hem dit que volem refundar un govern d'esquerres. Ens agradaria tenir més força, per poder fer un govern amb més polítiques socials i per fer aquest programa necessitem pactar-ho amb partits d'esquerra".

Finalment, la cambrilenca va voler llençar un missatge per a tots aquells indecisos. Segons va dir, "nosaltres tenim uns valors que han sigut els de sempre, som coherents, estem compromesos, estem convençuts i som molt honrats. Som transparents, rendim comptes a la ciutadania, fem el que hem dit que faríem, sempre que ens deixen. Penso que som l'opció de futur".

Acte electoral al Centre Cultural

Per tancar la jornada d'ahir, el Centre Cultural va acollir un acte d'ICV-EUiA. En la seva presentació, Salvador Matas va explicar que "des d'ICV volem fer un pas més i que el proper diumenge sigui el dia del 'sí' a una altra manera per aconseguir sortir de la crisi. Una sortida que passi per solucions d'esquerres i per aquest verd esperança que tenim com a eslògan". Després va ser el torn de la presidenta del Partit Verd Europeu –Monica Frassoni–, la qual va afirmar que ICV "és un partit de govern que tindrà èxit en les properes eleccions. Es pot governar bé i d'una manera ecològica, invertint en medi ambient i en l'economia verda".

Joan Saura: "Mai Catalunya havia tingut tant autogovern. La sentència del Tribunal Constitucional va retallar molt l'Estatut i per això volem refer el pacte polític amb Zapatero. Volem refer el pacte per a que Catalunya es trobi més còmoda i tingui més competències"

Finalment, el conseller Joan Saura va adreçar-se als assistents centrar-se en algunes qüestions de l'acció del govern d'entesa. Segons va dir, "aquest govern ha fet coses diferents, amb una orientació diferent. Nosaltres volem una Catalunya socialment justa i ecològicament sostenible. Hem preparat la Catalunya de futur, que enllaça amb la nostra proposta de sostenibilitat, ja que, no hi ha una Catalunya sense que canviem la relació amb els recursos naturals. En aquests 7 anys hem produït canvis fonamentals, de fet, Catalunya és la part d'Europa amb una política hidràulica més avançada". Pel que fa a la qüestió nacional, Joan Saura va afirmar que, "mai Catalunya havia tingut tant autogovern. La sentència del Tribunal Constitucional va retallar molt l'Estatut i per això volem refer el pacte polític amb Zapatero. Volem refer el pacte per a que Catalunya es trobi més còmoda i tingui més competències". Quant a la fórmula del tripartit, Saura va comentar que "quan hi ha un problema, si tres persones se'l miren troben una millor solució que si se'l mira només una persona, i això enriqueix la solució al problema".
Per tancar la seva intervenció, Saura va voler adreçar un missatge a aquella gent que no pensa anar a votar. "Tot el que tenim –educació pública, dret a la salut, llibertat d'expressió, dret a vot. Tots els drets i llibertats–, ningú ens els ha regalat. Tot el que té la gent que passa de la política és producte de la lluita històrica de molta gent que es va jugar la vida". 

 


Un moment de l'acte d'ahir al Centre Cultural. D'esquerra a dreta: Salvador Matas, Monica Frassoni, Hortènsia Grau i Joan Saura
 

 

Comenta aquest article