Informació general

Josep Muñoz: "Demano la col·laboració ciutadana per evitar els fets delictius"

Per Raquel Samaniego

Un moment de la roda de premsa d'ahir al matí. D'esquerra a dreta: Josep Muñoz, Robert Benaiges i Laura Forcadell

La setmana passada va ser una setmana negra per Cambrils. I així ho van viure també els agents de la Policia Local. A primera hora del matí del dilluns 25 d'octubre succeïa l'atracament mortal al Banc de Santander; després entraven també a robar de manera violenta en un habitatge de Vilafortuny, i a finals de setmana entraven a la força en una vivenda de Nou Cambrils. La seguretat ciutadana a Cambrils era posada en entredit i, per això, les mesures de la Policia Local per calmar els ànims no van fer-se esperar. Segons va explicar ahir el cap, Josep Muñoz: "Els fets succeïts ens van doldre molt com a policies i ens van tocar l'orgull, perquè que passi això a casa nostra és inadmissible. Per això, tots els agents van posar la carn a la graella. Estem intentant ajudar, dins les nostres competències, a capturar als autors de l'assassinat, i també estem treballant per evitar que torni a passar".

Tal com va dir, intenten des d'aleshores "donar més tranquil·litat a la gent, fent que ens vegin més al carrer. Fem controls, intervenim ràpidament davant de qualsevol trucada d'avís i aturem qualsevol persona que ens transmeti una mínima sospita". Segons deia, "la policia és bastant eficient a Cambrils en comparació amb altres poblacions, però algun dia ha de tocar un fet molt desagradable que desmunta la tendència a la baixa en els fets delictius".

Requereixen la col·laboració ciutadana

"No podem fer-ho sols", assegurava ahir Muñoz. En tot moment sempre la Policia Local demana la col·laboració ciutadana, però és en moments com aquests que ho diuen més fort: "Hem d'entendre que la seguretat no és només responsabilitat de l'administració. Ens hem de comprometre tots a que si podem evitar un mal sempre serà molt millor que curar-lo, per això demanem des de la Policia la col·laboració ciutadana".

En aquest punt, Muñoz va donar una dada significativa en relació a aquests avisos que reben de la gent. Segons va dir, en aquests últims 12 mesos es van fer 442 identificacions positives, és a dir, de persones que tenien antecedents i que es trobaven en disposició de tornar a cometre qualsevol delicte. "Hem evitat 442 víctimes", deia, "però no els haguéssim pogut identificar sense la trucada d'avís de molta gent. Per això se'ns hauria de molestar més, ja que amb la col·laboració podríem ser molt més eficients". En aquests casos, recordar que el número directe d'emergències de la Policia Local de Cambrils és el 092 i el d'emergències general és el 112.

"Entenem que hi hagi un sentiment de por"

En aquests moments, Josep Muñoz reconeix que la població té un sentiment de por, "ja que tothom es veu identificada amb la víctima. És una por normal, una reacció psicològica absolutament normal. Ha estat una enorme desgràcia que hagi tocat aquí a Cambrils, però contra la fatalitat no pots lluitar". En aquests moments la investigació del cas del Santander s'està portant a terme al Complex Egara, a Sabadell, de forma coordinada entre els cossos de seguretat que tenen competència, com són Mossos d'Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil i l'Ertzaintza. En aquest últim cas, la Policia Nacional Basca treballa també perquè els atracadors han comès al seu territori fins a 5 atracaments.

Comenta aquest article