Concurs

Entrevista a Elias Morales de la marisqueria La Roca d’en Manel

Per Gabriel Bartra



Quina és la història de la Roca d’en Manel?

Sí, és una historia llunyana. Aquesta casa era una mena de bodega i els pescadors venien a fer un cafè o un vi abans i després d’anar a la mar. En Manel, el propietari, tancava a l’hora d’anar a pescar i durant una època tots els pescadors enganxaven la xarxa menys en Manel. Amb el temps, quan un pescador enganxava en aquella zona deia que era “on no arrapava en Manel” o “la roca d’en Manel”.

Quan obriu la marisqueria?

L’any 1982, quan jo tenia onze anys. De fet, hi ha molta clientela que ve des del principi I sempre em recorden que em van conèixer des de petit.

Et volies dedicar al món de l’hoteleria?

La veritat és que no. Després dels estudis elementals vaig fer dos anys d’administratiu però com que no em convencia gaire, em vaig canviar a la nova escola d’hoteleria que feia un parell d’anys que estava a l’hotel Mònica. Després vaig estudiar dos anys de relacions públiques i seguidament vaig anar a Oviedo a fer protocol i cerimonial a la universitat, amb en Celio Vilarubias, mestre del Príncep d’Astúries. Tan bon punt vaig tornar, vaig obrir un negoci a Tarragona d’oci nocturn.

Quan decideixes continuar amb el negoci familiar?

Durant uns anys vaig combinar el meu negoci amb la feina d’aquí al restaurant. Però vaig haver de decidir per motius personals i vaig continuar amb el negoci. El meu pare es jubila l’any vinent. Ja se sap que quan es treballa amb la família, sempre hi ha moments en que la convivència és difícil però es porta molt bé.

Què t’agrada de treballar al restaurant?

Doncs no sé si després de tant de temps m’agrada o és que m’hi he acostumat. M’agrada veure com respon la gent, els clients fidels amb els qui pots mantenir una conversa, inclòs hem fet amics. També el tracte amb els que treballen amb nosaltres, n’hi ha uns quants que fa molts anys que hi treballen.

Com s’aconsegueix crear aquest bon ambient?

Donant un to familiar, integrant-se creant una pinya i fomentant el bon humor. Al cap i a la fi són amb els que estem més hores al dia, si tothom no se sent part implicada i compromesa, crec que no s’aconsegueix això. La gent que treballa amb mi són com germans, hem viscut moltes experiències.
La vostra cuina es caracteritza per estar completament lligada al mar.
Pràcticament la filosofia era aquesta des del primer dia. L’any 1982 hi havia molts menys restaurants que ara, potser més reconeguts, però marisqueries com a tal no n’hi havia. Vam introduir un concepte nou de restauració amb un expositor a l’entrada del restaurant que avui encara perdura, la nostra filosofia era mostrar el producte al públic només entrar.

Atrau veure el producte només entrar?

Si, moltíssima gent el primer que fa és entrar a fer una ullada i ho demana al mostrador o a la taula, què vol i com ho vol. A vegades també suggerim. Aquesta crec que és la raó per la que portem tants anys.

Creus que el canvi de la façana marítima ha estat positiu?

Diríem que sí i no. Bo, perquè li convenia una reforma de feia molts anys, la gent agraeix molt tenir uns espais oberts i no tenir complicacions a l’hora de passejar amb cotxets, bicicletes o gossos. La dolenta potser estaria en que només hi ha un camí, si entres per un costat has de creuar tota la façana, això implica que si hi ha cua per entrar al pàrquing és produeixi un gran embús. Els repartidors també ho tenen complicat per descarregar, tots els negocis necessiten que hi arribin i s’ha concentrat el pas pel matí en un únic carrer que no disposa de llocs específics o establerts de càrrega i descàrrega, això és una complicació tant pels vehicles, com pels comerciants i també pels vianants.

Per l’altra banda, l’estandardització de les terrasses té coses bones, com l’espai i en conjunt està molt bé, però un dels inconvenients és que ara per creuar t’has de parar si passa algú, i a vegades hem tingut algun accident amb els plats de menjar.

Ha afectat la crisi aquest estiu?

Enguany ha estat pitjor que l’anterior, però és que venim que l’anterior ja era pitjor respecte fa dos anys. El mes de juny i juliol la cosa ha estat ben parada i l’agost, que ens pensàvem que aniria millor, doncs no ha estat fins a la segona quinzena quan s’ha començat a espavilar. A més, ha estat una temporada molt curta pel fet de començar el col·legi una setmana abans i hem notat un canvi en el tipus de client.

En quin sentit?

És un client diferent del que teníem en època estival, abans venia molt client nacional, de Saragossa, Pamplona, Logronyo o Madrid, però aquest any no s’ha vist. El perfil del client que ve ara és més jove, més familiar, amb molta canalla i majoritàriament catalans. També han vingut molts francesos i russos.

Aquí al port hi ha molts restaurants, hi ha competència?

Sóc del parer que quan més varietat hi hagi millor pel visitant, aquesta diversitat d’ofertes repercuteix en que pot anar variant i el client no s’avorreix. Per a nosaltres també és bo per que així no se centra tot en un mateix tipus de cuina i manera de fer que al final pot ser negatiu per a una persona que s’hi passa una llarga estança o de família.

Quina és l’essència de la Roca d’en Manel que posaríem al morter?

És una filosofia com el Barça. Fer pinya amb els treballadors i sobretot, la constància del meu pare que des del principi ha tingut clar quina era la línia i el camí a seguir. També que cadascú té clara quina és la seva parcel·la i tothom procura tenir-la sempre ben coberta.

Comenta aquest article